Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un patron de restaurant explică dezastrul din Mamaia: "Iei țeapă pentru că ai zis 'merge și așa'. Dacă ți se pare scump, mergi mai departe'"
WhatsApp
Un patron din Mamaia a postat un mesaj în care explică dezastrul din Mamaia: numărul de turiști a scăzut dramatic, prețurile au sărit în aer, iar online și în presă a început un adevărat festival împotriva acestei stațiuni. 
Scandalul cuțitelor pe plaja din Costinești: Încăierare între turiști și angajați pentru șezlonguri

Antreprenorul spune că în acest moment Constanța a ajuns un oraș fantomă, iar de vină ar fi atât autoritățile cât și oamenii care mereu au acceptat compromisuri și au mers pe ideea că "merge și așa". 

Redăm mai jos mesajul patronului de restaurant:

"Odata cu noul sezon as vrea sa punctez putin problemele domeniului HORECA, un domeniu pus la pamant de inflatie, pandemie, presa, autoritati locale, care acum asteapta taxe si impozite si mai mari dupa noul set de legi pregatit.Este un trend de hate acum indreptat catre acest domeniu…fratilor, noi nu va luam banii cu forta si nu suntem de vina pentru jaful din Romania. Si noi suferim, la fel ca toti ceilalti, de pe urma mizeriei.Litoralul este la pamant si la aceasta distrugere am participat cu totii. Constanta este oglinda Romaniei la momentul acesta, aici s-a ajuns. Va asigur ca nu HORECA a impins acest oras spre colaps, ci invers. Ultima umbra de turism pe care o avem este datorita celor din HORECA, care mai organizeaza un eveniment, mai investesc, mai curata in jurul lor si incearca sa resusciteze un oras fantoma. Daca veti merge intr-un restaurant vara aceasta si veti fi putin deranjat de preturi “dom’le scuuuump, pai…in afara de banii astia…”. Nu esti “in afara”, esti in Romania unde :- facturile pt persoanele juridice s-au triplat cel putin ( gaz, apa, energie, benzina, chirii, taxe si impozite ) - Salariile s-au marit automat si taxele ( da, acei bani pe care-i pompam degeaba in fiecare luna la bugetul statului) - Forta de munca nu mai exista - Costul materiei prime a crescut semnificativ ( exemplu: de la 29ron/kg in 2021, platim 80ron/kg in 2022 ) - Costul utilajelor a sarit in aer - Producatori locali nu prea exista, deoarece am avut grija sa i eradicam printr un set de legi bune- Sa importi materie prima de calitate e un challenge, precum prima misiune pe luna ( multi furnizori din afara refuza sa lucreze cu Romania din cauza contabilitatii voluminoase si primitive).

Birocrația și infrastructura proastă

 

Produsele de calitate pe care fratii europeni le au la indemana pentru noi sunt un lux de import- Dupa ce ai gasit un furnizor, trebuie sa te gandesti la transport - transport al carui cost s-a triplat si el, transport care intarzie. - Birocratia sufoca mediul privat mai mult ca niciodata. Nu poti face un pas fara 7 hartii parafate intr-un dosar cu sina, care trece prin mana a3 functionari publici, depasiti si ei de volumul de munca ( pentru ca nici la ei nu e roz ) - Infrastructura proasta sufoca orice pas vrei sa faci in evolutia business ului tau ( azi nu e apa pentru ca se lucreaza, maine calci prin pamant si moloz, pt ca s-a mai defectat o teava, poimaine te inunzi putin, pt ca degeaba schimbi tu tevile tale, daca restul sunt de pe vremea dacilor). Faci slalom printre cratere, pentru ca asfaltatul dureaza 7 ani lucratori - Daca ceasul rau face ca in restaurantul/hotelul/cafeneaua ta sa se fi defectat ceva, ai pus-o….incepi sa-ti faci o rugaciune poate se intorc meseriasii care au emigrat- De autoritati locale? Sa mai zic oare ceva? “as avea multe de zis dar mai multe de tacut” - In horeca muncesti cu oameni din toate domeniile : avocati, arhitecti, constructori, bucatari, functionari publici, instalatori, it-isti, agenti vanzari, etc. Daca nu ai putin noroc ( noroc de care eu ma bucur din plin, multumesc celui de sus ) de oameni ok, inveti si arhitectura si drept si toate cele, ca sa fii sigur ca nu-ti iei o mini teapa romaneasca.

 

Turiștii întreabă dacă mâncarea este proaspătă

 

Ce am prezentat mai sus sunt doar cateva chestii de suprafata din viata de zi cu zi din domeniul Horeca. Dupa ce reusesti sa treci de toate hop-urile enumerate mai sus, ajungi la partea frumoasa, creativa. Incepi sa creezi retete, sa te gandesti la un design, mobilier, muzica, farfurii, promovare, vine vara doar. Ai terminat in sfarsit, acum, cu zambetul pe buze, imbracat frumos si plin de viata, iti intampini clientii. Unii iti zambesc inapoi, cu unii legi prietenii pe viata si-ti amintesc zilnic de ce ai ales domeniul asta. Altii, iti amintesc exact care este gradul de mârlănism din Romania 2022 Unii sunt ofensati cand vad ca trebuie sa respecte un set de reguli, pe banii lor ar trebui sa aiba voie sa faca haos. Asta e domeniul, ti-o asumi, lucrezi cu oameni, de toate felurile.E greu sa faci performanta in tara lui “las’ ca merge si asa”. E greu sa tii de calitate in tara lui “vopsim borduri la vizite oficiale”. E greu sa oferi decenta intr-o tara bolnava. Litoralul romanesc a decazut intr-un asemenea hal incat turistii vin deja cu un mecanism de aparare setat sa nu cumva sa-si ia o teapa. Am auzit de la unii clienti turisti “Este proaspat? Sigur este proaspat? Vreau sa i comand celui mic.” Asta e nivelul, si cand o faci din pasiune e dureros sa primesti o asemenea intrebare, dar nu i pot invinovati. Daca vara asta intri intr-un restaurant in care oamenii sunt draguti, in care ai mancat si ai baut bine, care ti-a pus la dispozitie un ambient placut si instrumente de calitate, bucura-te. Efortul a fost de 10 ori mai mare ca “in afara”.

 

E scump? Mergi mai departe. Nu te ia nimeni cu forța

 

Daca ti se pare scump pretul pe care trebuie sa l platesti intr-un restaurant, nu te aseza, nu consuma, mergi mai departe. Nu mai face calculele altora, nu mai seta reguli in afacerile altora. Nu mai judeca un domeniu cand nu stii cu ce se mananca. Nu te ia nimeni de pe strada cu forta, sa te oblige sa consumi.Pretul gazului nu te revolta, pretul alimentelor de baza nu te revolta, apa, energia, parcarea, in schimb pretul unei pizza scoate revolutionarul din tine.Targetul nostru este sa tinem cu dintii de calitatea produselor, calitatea oamenilor din echipa si calitatea serviciilor indiferent de contextul economic. Pe premisa asta am mers dintotdeauna si vom merge in continuare, pentru ca iubim ceea ce facem si ne respectam. Pretul ala exagerat (nu numai in restaurante) este pretul pe care TU si EU si toti il platim pentru ca am lasat sa se intample tot ce s-a intamplat in Romania din ‘89 si pana acum. Asta este pretul. Fiecare “teapa” pe care ti-o iei este pentru ca ai zis macar o data in viata ta “las’ ca merge si asa”. Culegi ceea ce semeni.P.S. : Sa ne amintim de criza refugiatilor, sa ne amintim cum HORECA impreuna cu cetatenii au sarit si au spalat rusinea tarii, pe banii si pe barba lor," a scris acesta pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel