Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un grup de români a terorizat zeci de familii prin metoda „acoperișul”: Cum funcționează escrocheria
WhatsApp
Patru români a fost condamnați la pedepse cuprinse între doi ani și opt luni de închisoare și trei ani și patru luni de închisoare pentru constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, șantaj și evaziune fiscală. Ei operau prin metoda „acoperișul.“
Foto ILUSTRATIV

O grupare infracțională a terorizat mai bine de un an 34 de proprietari de imobile din șase județe, șantajându-i și obținând sume importante de bani de la aceștia prin metoda ”Acoperișul”.

Tribunalul Galați i-a condamnat, pe 25 februarie, pe Balazs Gabor și Arghirea Bot George Raimond la câte trei ani și patru luni de închisoare cu executare pentru constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, șantaj și evaziune fiscală, toate în formă continuată, potrivit sentinței judecătorilor.

Alți doi lideri ai grupării, Gabor Boby Gavrilă şi Caluschi Radu, au primit câte doi ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune și șantaj. Membrii grupării infracționale au fost obligați să restituie 685.000 de lei celor 34 de persoane pe care le-au escrocat.

Zeci de familii escrocate prin metoda „acoperișul”

 

Alți 129.280 de lei au fost confiscați în folosul statului, în condițiile în care victimele nu s-au mai constituit părți civile în procesul penal. Decizia instanței nu este definitivă. Anchetatorii au stabilit că, în cursul lunii iulie 2017, mai multe persoane din judeţele Cluj şi Mureș au constituit o grupare infracțională organizată, prin care și-au propus să obțină sume importante de bani folosind înșelăciunea prin metoda „Acoperișul”, potrivit Libertatea.ro.

Din grupare făceau parte Balazs Gabor, Arghirea Bot George Raimond, Gabor Boby Gavrilă şi Caluschi Radu, iar membrii săi au acționat pe raza județelor Galați, București, Constanța, Ilfov, Călărași și Tulcea. Viitoarele victime erau racolate de cele mai multe ori prin intermediul unor site-uri de publicitate, pe care postau anunțuri cu servicii de reparaţii la acoperişurile imobilelor.

„Ca urmare a publicităţii create, membrii grupării erau contactaţi telefonic de către victime care, crezând că discută cu reprezentanţii unor societăţi comerciale serioase, solicitau întâlniri și negocieri pentru realizarea unor lucrări de reparaţii, în special la acoperişurile imobilelor”, susțin procurorii DIICOT Galați.

 

Ulterior, la momentul încheierii contractului, de cele mai multe ori se percepea un avans din preț, iar în aceeași zi sau la termenul stabilit, se demarau lucrările de reparație, înlocuire sau construire a acoperișului. 

După decopertarea acoperișului, în special atunci când se aduceau materiale de construcții la locuințele victimelor, membrii grupării solicitau plata unor sume considerabil mai mari decât cele convenite inițial, cu titlu de tranșe din preț”. „Pentru a justifica diferențele de valoare între sumele convenite inițial și cele solicitate după decopertarea acoperișurilor, membrii grupării le explicau victimelor că prețul convenit iniţial și consemnat în contract nu includea și accesoriile sau că suprafața construită a fost mai mare”, spun anchetatorii.

Membrii grupării identificau și contactau apoi persoane și în vederea executării unor lucrări de amenajări interioare de mică amploare. Procurorii au stabilit că și aici se aplica aceeași metodă ca și în cazul acoperișurilor. Inițial, refuzau să comunice un preț exact al lucrării sau spuneau un preț avantajos (de o valoare semnificativ mai mică decât cel al pieței), reușind astfel să capteze atenția victimelor. Liderii grupării trimiteau rapid echipe de muncitori la imobilele victimelor.

Deteriorau intenționat imobilele

 

Muncitorii deteriorau intenționat imobilele în cauză, iar, ulterior, liderii grupării reluau legătura cu proprietari și le cereau sume mari de bani invocând diverse motive nereale, potrivit anchetatorilor. „Gruparea infracțională în cauză a profitat de nevoia urgentă a victimelor de a finaliza lucrările și de asemenea i-au constrâns psihic pe aceștia să accepte prețul propus.

În situația în care victimele refuzau în continuare plătirea prețului cerut de grupare, membrii acesteia au recurs la ameninţări directe (incendierea casei sau autoturismului şi acte de violenţă), agresivitate în limbaj şi comportament, intimidarea victimelor prin numărul mare de persoane şi refuzul acestora de a părăsi imobilul până când nu primeau sumele de bani cerute”, menționează procurorul de caz în rechizitoriu.

Pe 23.10.2018, procurorii DIICOT Galaţi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Galaţi, au efectuat 12 percheziţii domiciliare pentru destructurarea grupului infracţional și au audiat 25 de persoane implicate în activitatea infracţională. Balazs Gabor, Arghirea Bot George Raimond, Gabor Boby Gavrilă şi Caluschi Radu au fost judecați în libertate, fiind plasați în prezent sub control judiciar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel