Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un general ucrainean amenință că va distruge podul de 2,7 miliarde de lire sterline care leagă Rusia de Crimeea
WhatsApp
Un general ucrainean amenință că va distruge podul "cordonului ombilical" de 2,7 miliarde de lire sterline care leagă Rusia de Crimeea, folosind arme occidentale cu rază lungă de acțiune,
Un general ucrainean amenință că va distruge podul de 2,7 miliarde de lire sterline care leagă Rusia de Crimeea / Foto: Captură video youtube

Un general ucrainean de rang înalt a amenințat săptămâna aceasta că va distruge un pod uriaș care leagă Rusia de peninsula Crimeea ocupată, folosind arme occidentale cu rază lungă de acțiune, conform Daily Mail.

Generalul-maior Dmytro Marchenko a declarat miercuri seară că Kievul a considerat podul Kerch, cu o înălțime de 227 m, o țintă militară legitimă în războiul în curs al țării sale împotriva forțelor invadatoare ale lui Vladimir Putin.

Vorbind pentru site-ul Krym.Realii, generalul - care a condus apărarea regiunii Mykolaiv din sudul Ucrainei - a descris podul în valoare de 2,7 miliarde de lire sterline ca fiind un "cordon ombilical" care alimentează întăririle rusești în sud.

Întrebat ce intenționează să facă armata ucraineană cu noile arme avansate pe care Kievul îndeamnă Occidentul să le livreze, el a declarat publicației că podul va fi "ținta noastră numărul unu".

'Trebuie să rupem acest cordon ombilical pentru a tăia întăririle (rusești). De îndată ce se va face acest lucru, (Moscova) va intra în panică', a spus el.

 

Ucraina și-a îndemnat aliații să trimită în grabă mai multe și mai bune arme în țară

 

Ucraina și-a îndemnat aliații să trimită în grabă mai multe și mai bune arme în țară, spunând că nu poate ține piept forțelor mai puternice ale Rusiei fără mai mult sprijin. Armele occidentale au fost esențiale pentru succesul surprinzător de până acum al națiunii aflate în conflict.

Cu toate acestea, țările occidentale au fost reticente în a trimite arme cu rază lungă de acțiune care ar putea fi folosite pentru a ataca mai adânc în interiorul teritoriului rusesc, temându-se că acest lucru ar putea antrena mai multe țări într-un contract și mai mare.

Rusia a anexat Crimeea în 2014 de la Ucraina. Construcția podului a fost finalizată în 2018, iar Rusia a folosit podul care traversează Strâmtoarea Kerch pentru a livra trupe și echipamente militare în regiunea Mării Negre.

Când a început invazia opt ani mai târziu, la 24 februarie 2022, acesta a fost folosit ca rampă de lansare pentru ca Rusia să atace Ucraina. 

În urma comentariilor lui Marchenko, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că podul este bine protejat de "măsurile preventive" ale Rusiei și că este sigur pentru pasageri să îl traverseze.

Ca răspuns la comentariile sale, agenția de informații militare a Ucrainei a publicat ceea ce păreau a fi planuri complete care detaliază planurile podului pe 242 de pagini.

 

Marchenko a declarat că astfel de arme ar ajuta Ucraina să câștige războiul până la sfârșitul verii

 

Marchenko a declarat că el crede că astfel de arme ar ajuta Ucraina să câștige războiul până la sfârșitul verii și că, dacă acestea ar ajunge mai devreme, ar împiedica forțele rusești să se adâncească și mai mult și să păstreze teritoriul pe care l-au cucerit până acum.

'Poate că informațiile mele nu sunt suficiente pentru a prezice acest lucru', a spus el. 'Dar faptul că acest lucru nu se va termina rapid este un fapt. Dar și așa: ne vor da toate armele de care avem nevoie, contraofensiva se va încheia probabil până la sfârșitul verii.'

El a continuat spunând că nu a crezut niciodată că soldații săi se vor confrunta cu atât de mulți inamici ruși și că a fost atins un 'punct de neîntoarcere' în ceea ce privește problema ajungerii la pace cu Rusia.

Am depășit deja punctul de neîntoarcere. A fost chiar la început, când era posibil să oprim toate acestea, în stadiul negocierilor, dar după ceea ce au făcut ei, am trecut de punctul fără întoarcere', a spus el.

'Și le voi spune celor care vor pace și liniște acolo în orice fel, nu va fi'.

 

Marina ucraineană a lovit o navă rusă care transporta sisteme de apărare antiaeriană

 

Vineri, marina ucraineană a afirmat că a lovit o navă rusă care transporta sisteme de apărare antiaeriană către o insulă strategică din Marea Neagră.

Marina a declarat că Vasily Bekh a fost folosit pentru a transporta muniții, arme și personal către Insula Șerpilor, care este vitală pentru protejarea căilor maritime din portul cheie Odesa. Ea nu a precizat cât de multe pagube a provocat prin acest atac.

Insula Șarpelui, situată la 30 de kilometri de coastă, a avut un rol memorabil la începutul războiului, când polițiștii de frontieră ucraineni staționați acolo au sfidat ordinele rusești de a se preda, folosind un limbaj colorat care a devenit ulterior un strigăt de mobilizare.

Nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră, folosită în capturarea Insulei Șerpilor, a fost scufundată în aprilie de Ucraina - o lovitură majoră pentru forțele ucrainene, care au fost depășite în număr și în armament, care au folosit tehnologie și informații din SUA pentru a ținti nava.

Marina ucraineană a declarat vineri că, după scufundarea navei amiral Moskva, rușii au început să instaleze un sistem de rachete antiaeriene numit TOR pe punțile navelor lor. Aceasta a precizat că acest lucru nu a fost suficient pentru a împiedica forțele navale ucrainene să "demilitarizeze ocupanții ruși".

Nu a existat nicio reacție imediată din partea autorităților ruse cu privire la afirmația ucraineană.

 

Rusia și-a continuat vineri ofensiva în regiunea Donbas din estul țării

 

Rusia și-a continuat vineri ofensiva în regiunea Donbas din estul țării, lăsând locuitorii disperați să se lupte pentru a înțelege ce le rezervă viitorul.

„Suntem oameni în vârstă, nu avem unde să ne ducem. Unde mă voi duce?", a întrebat Vira Miedientseva, unul dintre rezidenții în vârstă care se luptă cu consecințele unui atac comis joi în Lysychansk, care se află chiar peste râu de Severodonetsk, un focar cheie al luptelor din ultimele săptămâni, pe care rușii aproape că l-au capturat.

După o serie de eșecuri la începutul războiului, inclusiv eșecul de a cuceri capitala Ucrainei, forțele rusești și-au îndreptat atenția către Donbas, continuând o ofensivă dură.

În ultimele săptămâni, acestea au avansat spre Severodonetsk și satele din jur - ultimul buzunar din regiunea Luhansk care nu a fost încă revendicat de Rusia sau de aliații săi.

'Rușii aruncă foc asupra orașului', a declarat guvernatorul din Luhansk, Serhiy Haidai. 'Este din ce în ce mai greu pentru noi să luptăm în Severodonețk, deoarece rușii ne depășesc numeric în artilerie și în efective și ne este foarte greu să rezistăm acestui baraj de foc'.

Bombardamentele constante au făcut imposibilă fuga celor 568 de persoane, inclusiv 38 de copii, adăpostite în uzina chimică Azot din oraș, a declarat el.

 

Forțele rusești au distrus toate cele trei poduri care duc la ieșirea din oraș

 

Forțele rusești au distrus toate cele trei poduri care duc la ieșirea din oraș, dar Haidai a spus că acesta nu a fost încă blocat complet.

Trimisul Moscovei pentru separatiștii susținuți de Rusia, care controlează o mare parte din teritoriul din jurul Severodonetsk, a declarat că o evacuare din uzina Azot ar putea avea loc, în anumite condiții.

Scriind vineri pe rețelele de socializare, Rodion Miroshnik, din autoproclamata Republică Populară Luhansk, a declarat că trupele rusești și separatiștii sunt "gata să ia în considerare opțiunile pentru deschiderea unui coridor umanitar pentru ieșirea civililor, dar sub rezerva respectării stricte a încetării focului".

La începutul acestei săptămâni, dl Miroshnik a acuzat trupele Kievului că au încercat să întrerupă evacuarea civililor din Azot, afirmație negată de oficialii ucraineni.

 

Kievul a făcut presiuni pentru un sprijin politic sporit, inclusiv o cale de aderare la UE

 

În cadrul unei vizite efectuate joi în Ucraina, patru lideri ai Uniunii Europene au promis că vor susține candidatura Kievului pentru a adera în cele din urmă la blocul comunitar. Comisia Europeană urmează să se reunească vineri pentru a-și face recomandarea oficială.

Războiul a sporit presiunea asupra guvernelor UE pentru ca acestea să acționeze mai rapid în ceea ce privește statutul de candidat al Ucrainei, iar promisiunea de joi de a sprijini statutul de candidat pentru Ucraina și pentru Moldova vecină împinge Uniunea celor 27 de țări mai aproape de a face acest lucru.

Dar se așteaptă ca acest proces să dureze ani de zile, iar membrii UE rămân divizați în ceea ce privește rapiditatea și amploarea cu care trebuie să se deschidă noilor membri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel