Potrivit Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia (Ingv) și serviciului american de monitorizare geologică USGS, seismul s-a produs la ora locală 1:59 în estul Austriei, respectiv 2:59 în Italia și România, având hipocentrul la o adâncime de aproximativ 10 kilometri.
Cu toate acestea, până în prezent, nu au fost raportate persoane rănite sau pagube materiale ca urmare a cutremurului. Autoritățile monitorizează îndeaproape situația și au solicitat cetățenilor să rămână vigilenți în cazul apariției eventualelor replici.
Evenimentul seismic a fost resimțit pe întreg teritoriul Austriei, inclusiv în orașele majore precum Viena și Graz. Acest cutremur cu magnitudinea moderată de 4,7 grade a survenit în dimineața zilei de 1 februarie, luând prin surprindere oamenii, conform Il Messaggero.
Este important de menționat că Austria nu este cunoscută pentru o activitate seismică semnificativă, dat fiind faptul că se află în cadrul plăcii tectonice europene. Totuși, acest eveniment neașteptat a pus în evidență vulnerabilitatea regiunii la fenomene naturale de acest gen.
Seismul a avut impact asupra zonelor din jurul epicentrului, conform Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP):
- 63 km vest de Sopron
- 71 km sud-vest de Viena
- 75 km nord de Graz
- 85 km nord-vest de Szombathely
Populația din aceste zone a resimțit puternic mișcarea telurică, iar autoritățile au îndemnat cetățenii să fie pregătiți și să respecte măsurile de siguranță în cazul apariției altor cutremure sau replici în perioada următoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News