Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un atac cibernetic a paralizat Ucraina: „Ne putem imagina cine se află în spatele acestuia”
WhatsApp
Un „atac cibernetic masiv" a afectat mai multe site-uri guvernamentale din Ucraina, inclusiv site-ul Ministerului de Externe, a declarat un purtător de cuvânt al instituției.  

„Ca urmare a unui atac cibernetic masiv, site-urile web ale Ministerului Afacerilor Externe şi ale unui număr de alte agenţii guvernamentale sunt temporar indisponibile. Specialiştii noştri lucrează deja la restabilirea activităţii sistemelor IT, iar poliţia cibernetică a deschis o anchetă", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

Guvernul a precizat că conţinutul site-urilor nu a fost schimbat şi că nu au fost divulgate date personale. Acesta a precizat într-un comunicat că o serie de alte site-uri guvernamentale au fost suspendate pentru a preveni răspândirea atacului la alte resurse, dar majoritatea celor afectate au fost restabilite rapid.

Întrebat dacă Rusia se află în spatele atacului, purtătorul de cuvânt a spus: „Este prea devreme pentru a trage concluzii, dar există un lung istoric de atacuri ruseşti împotriva Ucrainei".

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a condamnat atacul, afirmând că „nu are nicio dovadă despre cine este responsabil", dar că „ne putem imagina cine se află în spatele acestuia".

În plus, acesta a adăugat că a fost convocată o reuniune de urgenţă a UE pentru a reacţiona, scrie Mediafax.

 

Borrell consideră că Rusia încearcă să prezinte UE drept irelevantă şi să provoace diviziuni între aceasta şi SUA

 

Atacul vine în contextul în care înaltul reprezentant al UE pentru politică externă Josep Borrell a estimat miercuri că Rusia urmăreşte prin ''provocarea'' pe care a lansat-o asupra securităţii europene să creeze diviziuni între Statele Unite şi o Uniune Europeană care să fie irelevantă, precum şi reconstituirea blocului geopolitic sovietic, consemnează agenţia EFE, scrie Agerpres.

''Reconstituirea blocului geopolitic sovietic în Europa şi încercarea unei decuplări între Statele Unite şi Europa ar putea fi obiectivele strategice ale Moscovei'', a scris Borrell într-un articol publicat pe blogul său, într-o săptămână dominată de reuniuni între Rusia, de o parte, şi SUA şi NATO de cealaltă, pentru abordarea propunerilor Moscovei privind arhitectura de securitate europeană şi a situaţiei create de comasarea de trupe ruse la frontiera cu Ucraina.

Moscova privilegiază dialogul direct cu Washingtonul, ceea ce nemulţumeşte Bruxellesul. Rusia doreşte ''să prezinte UE drept irelevantă şi să forţeze o decuplare strategică'' între cei doi parteneri transatlantici, remarcă reprezentantul UE pentru politică externă.

Borrell mai notează că propunerile înaintate de Rusia către SUA şi NATO pentru îndepărtarea acestei alianţe de la frontierele ruse ''contravin principiilor arhitecturii de securitate europene'' şi sunt însoţite de ''ameninţarea deschisă din partea Rusiei cu lansarea de acţiuni militare dacă nu sunt îndeplinite aceste exigenţe''.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel