Mai mulți cetățeni vor să dea Austria pe mâna Curții Europene de Justiție, de această dată pentru tratamentul inegal pe care-l acordă locuitorilor europeni din afara Austriei. Primul care a depus o plângere este germanul Christoph Klein, cel care spune că a trebuit să aștepte patru săptămâni pentru o programare la poliție, pentru a-i fi făcută fotografia pentru cardul de sănătate. Situația este confirmată și de românul Erich Mocanu, stabilit de peste 20 de ani în afara României. Acesta a sunat pentru lămuriri la Centrala care se ocupă cu eliberarea cardurilor de sănătate din Austria.
"Am telefonat la Centrala Cărților de Asigurare Medicală din Austria. Eu am întrebat dacă un cetățean UE este obligat să trimită o poză pentru cartea de asigurare medicală. Mi-a zis că da. Eu am întrebat apoi unde trebuie să mă duc să rezolv cu fotografia. Pot să mă duc unde am eu asigurarea medicală sau în altă parte? Atunci mi-a zis doamna să intru pe o pagină de internet. Acolo există două butoane: un buton pentru cetățenii austrieci și altul pentru cetățenii străini. Când am intrat pe butonul pentru cetățeni străini, am observat că trebuie să mă duc la poliție ca să-mi facă poza pentru cardul de sănătate. Am intrat apoi și pe pagina dedicată cetățenilor austrieci, iar acolo mă trimite la Casa de Asigurări Medicale. I-am zis doamnei că nu se poate să ne ducem la o instituție care nu are nimic de a face cu Casa de Asigurări Medicale. A zis că așa trebuie, ca cetățenii străini să meargă la poliție. Deci nu se poate așa ceva, este o încălcare a normelor europene. Ce treabă are poliția cu asigurarea mea medicală? Acesta este caz de Curte Europeană de Justiție", a spus Erich Mocanu pentru StiriDiaspora.
De asemenea, Christoph Klein nu vrea să lase tratamentul inegal să continue în Austria. Acesta spune că este cetățean al Uniunii Europene și astfel, conform dreptului european trebuie să se afle pe picior de egalitate cu localnicii, spune neamțul care locuiește acum la Salzburg.
Prin urmare, nu înțelege absolut deloc – spre deosebire de fiecare cetățean austriac – de ce a trebuit să facă un "pelerinaj" la poliție la începutul lunii ianuarie pentru a avea o fotografie înregistrată pentru cardul său electronic. „A trebuit să aștept patru săptămâni pentru programare, apoi au fost măsuri de siguranță ca în Fort Knox”, spune el. Polițistul l-a anunțat că va primi cardul electronic cu o poză în trei-patru săptămâni.
Faptul că cetățenii UE trebuie să confirme identitatea poliției în cazul cardurilor de sănătate este o „încălcare flagrantă a contractului împotriva dreptului Uniunii și a dreptului primar aplicabil”, spune Klein. El a depus o plângere împotriva Austriei la Solvit, un organism de consiliere juridică al Comisiei Europene.
Această regulă se aplică tuturor străinilor care au un card electronic de sănătate în Austria - indiferent dacă provin dintr-un stat UE sau dintr-o țară terță. Austriecii, pe de altă parte, își pot trimite fotografia direct la asigurările sociale.
Dacă autoritățile locale au deja o fotografie în sistem, aceasta va fi folosită pentru cardul electronic. Asta se aplică în cazul cetățenilor austrieci, dar nu și pentru cei din afara Austriei.
Autoritățile au teoretic o explicație pentru această situație: Verificarea la poliție ar trebui să pună capăt așa-numitei fraude sociale prin carduri de asigurări, așa cum a subliniat la data introducerii legii, președintele partidului ÖVP, August Wöginger.
FPÖ motivează că a identificat aceste infracțiuni în primul rând printre cetățenii non-austrieci. Mulți străini ar merge la medic cu cardul de sănătate al altcuiva și, astfel, ar obține servicii prin fraudă. Statul austriac este astfel prejudiciat anual cu 30 de milioane de euro.
Suma anunțată s-a dovedit însă a fi o mare minciună: doar puțin sub 9.900 de euro a fost frauda cu cardul electronic în 2016, conform companiei regionale de asigurări de sănătate din Viena, relatează Der Standard.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News