Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
UE vrea să permită Ungariei să continue să importe petrol rusesc prin conducta Drujba 
WhatsApp
Ungariei îi va fi permis în continuare să importe petrol rusesc prin conducta Drujba, care asigură aproape trei sferturi din necesarul de petrol al Ungariei. 
Rusia a început să livreze Ungariei mai mult gaz decât era prevăzut în contract

O parte dintre liderii Uniunii Europene înclină spre un compromis care ar interzice livrările de petrol rusesc pe mare dar ar scuti, temporar, livrările printr-un oleoduct important, în ideea de a da Ungariei mai mult timp, astfel încât blocul comunitar să ajungă la un acord cu privire la un nou pachet de sancţiuni impuse Rusiei, transmite Bloomberg.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, guvernele UE discută un plan cu Consiliul European şi Comisia Europeană care ar permite scutirea, pentru o perioadă limitată de timp, a livrărilor de petrol prin oleoductul Drujba, de la un embargo mai amplu privind livrările de petrol rusesc spre blocul comunitar.

Această soluţie de compromis ar da premierului ungar, Viktor Orban, mai mult timp pentru a pune la punct detaliile tehnice ale planului de renunţare la livrările de petrol rusesc către Ungaria, au adăugat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Majoritatea statelor membre UE sunt de acord cu un embargo privind petrolul rusesc, în cadrul celei de a şasea runde de sancţiuni destinate să pedepsească Moscova pentru conflictul din Ucraina. Însă pentru o decizie este nevoie de unanimitate iar Ungaria este cel mai acerb critic al unui embargou în timp ce alte state din Europa de Est se opun şi ele.

65% din petrol vine pe conducta Drujba 



Modelul de business al grupului petrolier ungar MOL a fost construit pe ţiţeiul rusesc livrat prin conducta Drujba care asigură 65% din necesarul de petrol al Ungariei. Grupul petrolier ungar susţine că ar avea nevoie de 2-4 ani şi între 500 şi 700 milioane de dolari pentru ca cele două rafinării ale sale din Slovacia şi Ungaria să facă trecerea la procesarea unui alt tip de petrol.

Comisia Europeană, în cadrul unei strategii mai ample destinate reducerii dependenţei Europei de energia din Rusia, a anunţat că va finanţa investiţii în infrastructură de până la două miliarde de euro în statele membre, dar nici măcar aceste investiţii potenţiale nu au convins încă Ungaria.

Uniunea Europeană şi statele membre ar urma să continue să discute vineri diferite opţiuni, susţin sursele citate de Bloomberg, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel