„Uniunea Europeană menţine în totalitate angajamentul pentru parteneriatul transatlantic şi apreciază toate eforturile care ajută la soluţionarea pe cale paşnică a conflictului israelo-palestinian. UE reiterează angajamentul pentru o soluţie negociată a două state, pe baza frontierelor din 1967, cu schimburi de teritorii echivalente, prin acordul părţilor, cu un stat Israel independent, democratic, învecinat, suveran şi cu un viabil stat palestinian, care să coexiste în pace, securitate, prin recunoaşterea reciprocă, aşa cum s-a stabilit în Concluziile Consiliului din 2014”, afirmă Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, într-un comunicat postat pe site-ul Serviciului UE de Acţiune Externă (EUEA).
„Iniţiativa SUA, în forma prezentată pe 28 ianuarie, se îndepărtează de aceşti parametri stabiliţi la nivel internaţional”, subliniază Josep Borrell.
„Pentru construirea unei păci corecte şi durabile, problemele asociate statutului final trebuie decise prin negocieri directe între cele două părţi. Acest lucru include problemele asociate frontierelor, statutul Ierusalimului, securitatea şi problema refugiaţilor. Uniunea Europeană îndeamnă ambele părţi să reia negocierile şi să evite acţiunile unilaterale care intră în contradicţie cu legislaţia internaţională şi care pot amplifica tensiunile. Suntem preocupaţi în special de afirmaţiile privind perspectivele de anexare a Văii Iordanului şi a altor părţi din Cisiordania. În conformitate cu legislaţia internaţională şi cu rezoluţiile relevante ale Consiliului de Securitate ONU, UE nu recunoaşte suveranitatea Israelului asupra teritoriilor ocupate începând din 1967. Acţiunile în sensul anexării, dacă vor fi implementate, nu ar putea rămâne fără contestare”, avertizează Josep Borrell.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a prezentat, săptămâna trecută, planul de pace elaborat de Casa Albă pentru rezolvarea conflictului israelo-palestinian, pledând pentru o soluţie prin coexistenţa a două state, cu oraşul Ierusalim „capitală nedivizată” a Israelului. Donald Trump a explicat că planul de pace conţine o hartă detaliată a două state, israelian şi palestinian. Oraşul Ierusalim va rămâne „capitala nedivizată” a Israelului, a precizat liderul SUA, propunând înfiinţarea capitalei statului palestinian în estul Ierusalimului.
Potrivit site-ului Ynetnews.com, planul prevede suspendarea activităţilor israeliene de extindere a coloniilor din teritoriul palestinian Cisiordania patru ani, timp în care ar urma să aibă loc negocieri detaliate între Israel şi liderii palestinieni. Planul de pace elaborat de Casa Albă conţine 180 de pagini şi prevede acordarea de asistenţă financiară în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru relansarea economică în teritoriile palestiniene Cisiordania şi Fâşia Gaza, precum şi în Iordania şi Egipt.
La rândul său, premierul israelian în funcţie, Benjamin Netanyahu, a declarat că Statele Unite recunosc, prin acest plan, suveranitatea Israelului asupra tuturor comunităţilor evreieşti.
Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, a respins planul de pace conceput de Administraţia Donald Trump. „Vreau să le spun lui Donald Trump şi Benjamin Netanyahu că Ierusalimul nu este de vânzare. Niciunul dintre drepturile noastre nu este de vânzare, nu acceptăm compromisuri. Planul este o conspiraţie şi nu va funcţiona. Poporul palestinian respinge propunerea, planul va ajunge în coşul de gunoi al istoriei. Nu ne vom preda. Planul este palma secolului, nu acordul secolului”, a declarat Mahmoud Abbas.
Planul de pace prezentat de preşedintele SUA, Donald Trump, distruge perspectivele unei soluţii diplomatice şi este „circ politic”, a reacţionat Husam Zomlot, ambasadorul Autorităţii Palestiniene în Marea Britanie. „Preşedintele Trump tocmai a ucis perspectivele unei soluţii negociate a coexistenţei a două state. Este circ politic, o farsă. Premierul Israelului deja a luat Ierusalimul, toate coloniile, Valea Iordanului, ceea ce înseamnă mai mult de o treime din Cisiordania ocupată. Drumul înainte este bine-cunoscut. Israelul trebuie să înceteze ocupaţia începută în anul 1967. Este simplu”, a declarat Husam Zomlot.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News