Publicitate
Uniunea Europeană a adoptat o lege pentru alocarea câștigurilor obținute din valorile Băncii Centrale Ruse aflate sub sancțiuni, acesta fiind un prim pas concret către obiectivul blocului de a folosi banii pentru finanțarea reconstrucției Ucrainei.
UE și Grupul celor Șapte națiuni (G7) au înghețat aproximativ 300 de miliarde de euro (323 de miliarde de dolari) din activele Băncii Centrale Ruse în urma invaziei Moscovei asupra Ucrainei. De peste un an, UE și G7 au dezbătut dacă și cum pot fi folosite aceste fonduri.
Statele Unite au lansat ideea confiscării definitive a activelor, dar oficialii UE consideră acest lucru prea riscant din punct de vedere legal.
Două treimi din aceste fonduri se află în UE, majoritatea fiind deținute de casa de compensare belgiana Euroclear. Până în prezent, doar taxele pentru activele din Belgia au fost destinate unui fond dedicat Ucrainei, administrat de guvernul belgian.
Legea adoptată luni înseamnă că depozitele centrale de valori mobiliare (CDS), cum ar fi Euroclear, nu vor avea voie să utilizeze profiturile nete și trebuie să păstreze separate veniturile din activele rusești.
Aceasta se aplică instituțiilor care dețin peste 1 milion de euro (1,1 milioane de dolari) din activele Băncii Centrale a Rusiei.
"Decizia de astăzi, în linie cu poziția G7, clarifică statutul legal al veniturilor generate de CDS-uri în legătură cu deținerea de active imobilizate rusești și stabilește reguli clare pentru entitățile care le dețin", a declarat Consiliul UE, un organism legislativ care reunește statele membre.
UE estimează că aproximativ 15 miliarde de euro (16,17 miliarde de dolari) din astfel de profituri ar putea fi alocate Ucrainei în următorii 4 ani. Separat, UE a convenit să aloce 50 de miliarde de euro (53,89 miliarde de dolari) ca ajutor pentru Kiev.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a salutat anunțul pe Twitter.
"Încurajăm noi pași pentru a permite utilizarea lor practică în beneficiul Ucrainei. Acești pași trebuie să fie ambițioși și prompți", a spus el.
Moscova a declarat că orice încercare de a folosi activele rusești înghețate ca garanție pentru a strânge fonduri pentru Ucraina ar fi ilegală și ar duce la ani de litigii, deoarece Moscova ar contesta-o.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News