Ucraina trebuie să prevadă în bugetul pe anul viitor fonduri pentru construirea unui gard la graniţa cu Rusia şi Belarus - două segmente critice ale frontierei de stat - pentru a preveni un posibil aflux de migranţi ilegali, a declarat astăzi în parlament ministrul ucrainean de interne Denis Monastîrski, scrie Agerpres, citând Reuters şi Rbc.ua.
În contextul actual, Ucraina a planificat desfăşurarea de exerciţii militare în următoarele săptămâni pentru a se pregăti în cazul în care migranţii ar încerca să treacă ilegal graniţa, a afirmat Monastîrski.
De asemenea, țara se teme că ar putea ajunge în centrul crizei migranţilor de la graniţele Belarusului cu Uniunea Europeană, acuzând Rusia de instrumentarea acestei situaţii.
Criza migranţilor la frontiera dintre Belarus şi Polonia a fost creată de serviciile secrete ruse, a declarat ministrul ucrainean. Totodată, el a adăugat că aceasta este doar prima etapă a unei operațiuni mai ample.
,,Kremlinul poate folosi această situaţie pentru a provoca daune maxime reputaţiei Uniunii Europene şi Ucrainei', a declarat Monastîrski, potrivit Gordon.ua, preluată de Agerpres. "Noi nu excludem posibilitatea ca Rusia să decidă să transfere deliberat un număr mare de migranţi ilegali prin Belarus în teritoriul nostru", a afirmat ministrul ucrainean.
"Sarcina noastră cheie este să reţinem şi să oprim un posibil aflux masiv de migranţi ilegali", a afirmat ministrul ucrainean de interne.
Declarațiile vin în contextul în care criza migranților se adâncește. In acest moment, situaţia de la graniţa ucraineano-belarusă este controlată şi stabilă, a declarat ministrul, potrivit Agerpres.
UE a declarat că va trimite alimente, pături și alte ajutoare în valoare de 700 000 de euro pentru migranții de la frontiera cu Belarus, după ce a fost criticată pentru că a făcut prea puțin pentru a ajuta miile de persoane blocate din cauza conflictului dintre est și vest, scrie Reuters, preluată de Mediafax. Astfel, în contextul actualei crize, cancelarul german Angela Merkel a vorbit miercuri la telefon, pentru a doua oară în trei zile, cu președintele Belarusului, Alexander Lukașenko.
Convorbirile telefonice ale lui Merkel cu Lukașenko reprezintă un semn neobișnuit de apropiere față de un lider pe care Europa l-a respins ca fiind ilegitim de la alegerile de anul trecut.
Șefa executivului UE, Ursula von der Leyen, este cea care a anunțat ajutorul, afirmând în același timp că depinde de Lukașenko să pună capăt unei crize pe care Europa consideră că a creat-o în mod deliberat.
"Suntem pregătiți să facem mai mult. Dar regimul belarus trebuie să înceteze să mai ademenească oamenii și să le pună viețile în pericol", a declarat aceasta, scrie Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News