Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina așteaptă o decizie cu privire la cererea de aderare la UE. Zelensky avertizează că Putin ar putea pedepsi țara între timp
WhatsApp
Ucraina așteaptă cu nervozitate o decizie istorică din partea UE cu privire la cererea sa de a deveni stat membru, Volodymyr Zelesnky temându-se că aceasta ar putea duce la o creștere a "activității ostile" a Rusiei în această săptămână.
Ucraina așteaptă o decizie cu privire la cererea de aderare la UE. Zelensky avertizează că Putin ar putea pedepsi țara între timp

Președintele a declarat că au existat 'puține decizii atât de fatale pentru Ucraina' precum cea pe care o așteaptă de la UE în această săptămână, conform Daily Mail.

'Doar o decizie pozitivă este în interesul întregii Europe', a spus el în discursul său de duminică seara.

'Evident, ne așteptăm ca Rusia să-și intensifice activitatea ostilă în această săptămână... Noi ne pregătim. Suntem pregătiți', a continuat el.

Forțele Moscovei bombardează de săptămâni întregi estul Ucrainei în încercarea de a cuceri regiunea Donbas, după ce au fost respinse din alte părți ale țării în urma invaziei lor din februarie.

 

Ucraina ar putea să se alăture țărilor candidate la aderare încă din această săptămână

 

Vineri, Bruxellesul a sprijinit candidatura Kievului la statutul de candidat la UE, după ce șefii celor mai mari membri ai blocului - Franța, Germania și Italia - au efectuat o vizită în capitala ucraineană.

Ucraina ar putea să se alăture listei de țări candidate la aderare încă din această săptămână, când liderii statelor membre se vor reuni la summitul de la Bruxelles.

Dar oficialii și liderii din cadrul blocului avertizează că, chiar și cu statutul de candidat, aderarea ar putea dura ani de zile.

Între timp, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că războiul s-ar putea prelungi "ani de zile" și a îndemnat țările occidentale să fie pregătite să ofere ajutor militar, politic și economic pe termen lung.

'Nu trebuie să slăbim în sprijinul nostru pentru Ucraina, chiar dacă costurile sunt ridicate - nu numai în ceea ce privește sprijinul militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și alimente', a declarat Stoltenberg pentru cotidianul german Bild.

Ucraina a îndemnat în mod repetat țările occidentale să își intensifice livrările de arme, în pofida avertismentelor Rusiei, care dispune de arme nucleare, că acest lucru ar putea declanșa un conflict mai amplu.

Zelensky a făcut sâmbătă o călătorie rară în afara Kievului, în orașul Mykolaiv, care rezistă la Marea Neagră, unde a vizitat trupele din apropiere și din regiunea învecinată Odessa, pentru prima dată de la invazie.

'Nu vom ceda sudul nimănui, vom returna tot ceea ce este al nostru și marea va fi ucraineană și sigură', a declarat el într-o înregistrare video postată pe Telegram în timp ce se întorcea la Kiev.

 

Ministerul rus al Apărării: Rusia a lansat atacuri cu rachete în ultimele 24 de ore

 

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că Rusia a lansat atacuri cu rachete în ultimele 24 de ore, unul dintre ele asupra unei reuniuni militare ucrainene la nivel înalt în apropiere de orașul Dnipro, ucigând 'peste 50 de generali și ofițeri'.

Acesta a precizat că a vizat, de asemenea, o clădire care adăpostea arme furnizate de Occident în Mykolaiv, distrugând artileria și vehiculele blindate ucrainene.

Nu a existat nicio verificare independentă a afirmațiilor. Mykolaiv este o țintă cheie pentru Rusia, deoarece se află pe ruta către portul strategic Odessa.

În condițiile în care Rusia menține o blocadă a Odesei care a blocat aprovizionarea cu cereale și amenință o criză alimentară globală, locuitorii și-au îndreptat atenția spre mobilizarea efortului de pe frontul intern.

'În fiecare zi, inclusiv în weekend, vin să fac plase de camuflaj pentru armată', a declarat Natalia Pinchenkova, în vârstă de 49 de ani, aflată lângă un steag mare al Uniunii, în semn de mulțumire față de Marea Britanie pentru sprijinul acordat Ucrainei.

 

Războiul din Ucraina alimentează o criză alimentară globală și o criză energetică

 

Lovită de sancțiuni punitive, Moscova a crescut presiunea asupra economiilor europene prin reducerea drastică a livrărilor de gaz, ceea ce a dus la rândul său la creșterea prețurilor la energie.

Duminică, Germania a anunțat măsuri de urgență, inclusiv o utilizare sporită a cărbunelui, pentru a se asigura că își satisface nevoile de energie, după o scădere a livrărilor de gaz rusesc.

Austria a anunțat că va redeschide o centrală electrică pe cărbune scoasă din uz pentru a combate penuria, iar compania italiană Eni s-a alăturat unui proiect uriaș din Qatar pentru a extinde producția din cel mai mare câmp de gaze naturale din lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel