Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina, anunț despre incendiul de la Cernobîl care pune în pericol și România
WhatsApp
Un incendiu de proporţii care a făcut ravagii în pădurile din zona contaminată de excludere de la Cernobîl a fost stins, au anunţat marţi autorităţile ucrainene precizând că sute de pompieri au fost ajutaţi de avioane şi elicoptere pentru a stăpâni flăcările, relatează Reuters.

Activiştii de mediu au avertizat luni că incendiul, izbucnit în apropierea zonei în care s-a produs cel mai grav dezastru nuclear, în 1986, prezenta risc radioactiv.

Operatorul turistic din Cernobîl Yaroslav Yemelianenko a descris pe Facebook situaţia drept critică, precizând că incendiul ajunsese în apropierea oraşului abandonat Prîpeat, la doi kilometri de locul în care "se află deşeurile de radiaţii cele mai active din întreaga zonă Cernobîl".

Însă, autorităţile ucrainene au anunţat marţi că, deşi au fost înregistrate creşteri pe termen scurt ale nivelului de particule de Cesium-137 în zona Kiev, la sud de Cernobîl, nivelurile de radiaţii s-au menţinut în general în limite normale şi nu a fost necesară adoptarea unor măsuri suplimentare de protecţie.

"Nu este foc deschis", a anunţat Ministerul de Interne într-un comunicat, precizând însă că a fost observată prezenţa unei "uşoare mocniri la nivelul solului forestier".

Se va prezenta situația reală

 

Preşedintele Volodimir Zelenski a promis transparenţă în această problemă, adăugând că se va întâlni marţi cu şeful serviciilor de urgenţă. "Societatea trebuie să cunoască adevărul şi să fie în siguranţă", a transmis el luni seară.

Incendiul, unul dintre mai multe astfel de evenimente care s-au declanşat pe fondul condiţiilor meteorologice neobişnuit de aride, a izbucnit la 3 aprilie în partea vestică a zonei de excludere şi s-a răspândit în pădurile din apropiere.

Poliţia a anunţat că a fost identificat un localnic în vârstă de 27 de ani, acuzat că a pornit în mod deliberat incendiul. Nu se cunoaşte deocamdată dacă persoana, care ar fi mărturisit că a aprins mai multe focuri "pentru distracţie", este parţial sau deplin responsabilă.

Explozia produsă în 1986 la reactorul nr. 4 al centralei nucleare de la Cernobâl, situată la 100 km de Kiev, este considerată cel mai grav dezastru nuclear din istorie. În jurul centralei a fost creată atunci de teama radiaţiilor o zonă de excludere cu o rază de 30 de kilometri, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel