Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turiștii obosiți se prefac loviți și cheamă elicopterul ca să-i salveze de pe munte. 1 milion de euro amenzi, date de Italia
WhatsApp
Turiștii care se avântă pe munți în Italia și apoi sunt prea obosiți să mai coboare, adesea sună elicopterul salvamontului, însă ceea ce nu știu ei este că statul italian îi pune să plătească intervenția, dacă aceasta nu s-a datorat unei urgențe, ori dacă au ignorat semnele de pericol. 
Experiență neplăcută pentru un turist aflat în drumeție pe munte: A fost abandonat de ghidul turistic / Foto: Facebook

Pe timpul verii, elicopterele și echipele de salvare sunt suprasolicitate, conform datelor din facturile emise către cei care au folosit acest serviciu fără a fi răniți. În 2023, au fost emise 339 de facturi, cu 5% mai multe decât în anul precedent. Dintre acestea, 47% au fost emise către cetățeni italieni, adică 160 de facturi în valoare de 215.183 euro, iar 53% au fost emise în străinătate, adică 179 de facturi în valoare de 889.787 euro.

Diferența notabilă dintre aceste sume se datorează complexității mai mari a intervențiilor internaționale, care au necesitat mai mult timp de zbor și efort în operațiunile de salvare. În Italia, 80% din aceste facturi au fost colectate, comparativ cu 70% în străinătate.

Unii turiști sună la Salvamont apoi dispar

 

O problemă majoră este recuperarea datoriilor de la turiștii care solicită serviciul de salvare și apoi dispar. Autoritățile locale au explicat de mai multe ori procedura în astfel de cazuri, menționând că „pentru recuperarea datoriilor de la cetățenii italieni s-a trimis o atenționare și, în caz de neplată, încasarea va fi încredințată unei firme de recuperare a creanțelor". Pentru străini, „s-a trimis o notificare prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, iar în caz de neplată vor fi evaluate toate opțiunile posibile pentru recuperarea sumei datorate, compatibil cu costurile acestei proceduri”.

Anul trecut, s-a constatat că nu au fost plătite intervenții în valoare de 404.000 de euro, sume acumulate între 2020 și 2022 din intervențiile de salvare în munții Veneto. Acest deficit iinclude facturile intervențiilor neplătite de peste 141.000 de euro de la cetățenii italieni și aproape 263.000 de euro de la cetățenii străini.

În 2023, au fost înregistrate 17.808 apeluri la numărul 118, cu o medie zilnică de 191 și vârfuri de peste 200 în zilele aglomerate. Au fost efectuate 376 de misiuni de elicopter, cu o medie de 4 pe zi.

Au fost 28.475 vizite la camera de urgență, cu o medie zilnică de 310 vizite. Între 20 iulie și 20 septembrie, elicopterele au efectuat 289 de misiuni în total. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel