Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia, tensiuni cu Grecia. Scholz intervine, Erdogan ignoră Germania și SUA
WhatsApp
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a cerut Turciei să manifeste reţinere în relaţia cu Grecia, în contextul amplificării tensiunilor între cele două naţiuni membre NATO, dar preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a părut să ignore îndemnul Berlinului, anunţând că nu va mai discuta cu liderii de la Atena.

"Cancelarul are opinia că, ţinând cont de actuala situaţie, este necesar că toţi aliaţii din cadrul NATO să stea împreună şi să se abţină de la provocări între ei", a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin, citat de agenţia Reuters.

"Incursiunile în spaţiul aerian grec şi survolarea insulelor elene nu sunt în regulă, par contraproductive şi intră în contradicţie cu spiritul Alianţei Nord-Atlantice", a insistat oficialul german.

Grecia şi Turcia, state membre NATO, au de mult timp o serie de dispute privind delimitarea frontierelor maritime, a platoului continental şi a spaţiului aerian.

În pofida îndemnului Guvernului Germaniei, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat miercuri după-amiază că a decis să nu mai discute cu liderii Greciei. "Nu vom mai avea întâlniri bilaterale cu liderii greci. Ştiţi că aveam un acord de tip consiliu strategic cu Grecia. L-am atenţionat pe ministrul nostru de Externe ieri că am întrerupt acest acord", a declarat Recep Tayyip Erdogan, citat de cotidianul Le Figaro.

Liderul de la Ankara a denunţat vizita la Washington a premierului grec, Kyriakos Mitsotakis. "Se duce în Statele Unite, face declaraţii despre noi în Congres. Dacă eşti onest, suntem pregătiţi să te primim, dar, dacă nu eşti, îmi pare rău", a afirmat Erdogan.

Erdogan, tot mai supărat pe SUA. Cuvinte tăioase și primirea lui Lavrov

 

Turcia nu va aştepta "permisiunea" SUA pentru a lansa o nouă ofensivă în Siria, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, conform unor afirmaţii transmise duminică de media turce, informează AFP.

"Nu putem lupta împotriva terorismului aşteptând permisiunea cuiva", a spus şeful statului unui grup de jurnalişti la revenirea dintr-o vizită în Azerbaidjan.

"Ce vom face dacă SUA nu îşi vor îndeplini rolul în lupta împotriva terorismului? Ne vom descurca singuri", a adăugat el, ca răspuns la o atenţionare a Washingtonului.

SUA, prin vocea purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, s-au declarat miercuri "profund îngrijorate" de anunţul de luni al lui Erdogan privind viitoarea lansare a unei noi operaţiuni militare turce în nordul Siriei care ar avea ca scop asigurarea pentru Ankara a unei "zone de securitate" largi de 30 de kilometri la frontiera sa.

"Condamnăm orice escaladare. Susţinem menţinerea liniilor de armistiţiu actuale", a subliniat Price.

Din 2016, Ankara desfăşoară trei ofensive în nordul Siriei împotriva Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG), miliţii kurde pe care le consideră teroriste, dar care au fost susţinute de SUA în special pentru contracararea jihadiştilor grupării Stat Islamic.

Vine și Lavrov

 

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va merge în Turcia cu o delegaţie militară pe 8 iunie pentru a discuta despre crearea unui potenţial coridor maritim pentru exporturile agricole ucrainene, a declarat marţi ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

În cadrul unei convorbiri telefonice cu Recep Tayyip Erdogan, luni, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să faciliteze exportul neîngrădit de cereale din porturile ucrainene în coordonare cu Turcia, notează Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel