Salvatorii, care au venit cu avionul pentru a salva persoanele blocate în dărâmături, au început să își facă bagajele, deși o femeie a fost scoasă miercuri dintr-o clădire prăbușită după ce a fost îngropată timp de 222 de ore.
În nord-vestul Siriei vecine, controlat de opoziție, care suferă deja de peste un deceniu de bombardamente, cutremurul a făcut ca mulți să se descurce singuri printre dărâmături, iar ajutoarele au fost încetinite de politica complexă a asistenței umanitare din această zonă.
Bilanțul combinat al victimelor din cele două țări a depășit 41.000 de morți. Milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar, mulți supraviețuitori rămânând fără adăpost la temperaturi de iarnă aproape scăzute. În prezent, salvările sunt puține și rare.
În provincia Hatay din sudul Turciei, jumătate dintre clădiri fie s-au prăbușit, fie au fost grav avariate, fie trebuie demolate rapid, a declarat guvernul.
"Vom demola rapid ceea ce trebuie demolat și vom construi case sigure", a transmis pe Twitter ministrul turc al Mediului și Urbanismului, Murat Kurum.
Guvernul i-a încurajat pe oameni să se întoarcă acasă, dacă și când autoritățile au considerat clădirea lor sigură, "pentru a începe să revină la normal", a declarat ministrul Turismului, Nuri Ersoy, într-o conferință de presă în Malatya, la aproximativ 160 km de epicentrul cutremurului.
Dincolo de graniță, în Siria, eforturile de ajutorare au fost îngreunate de un război civil care a divizat țara și a divizat puterile regionale și globale.
Deși un singur punct de trecere a frontierei dintre Turcia și Siria a fost deschis după cutremur, ONU nu a trimis ajutoare timp de câteva zile, invocând probleme logistice.
"Situația este cu adevărat tragică", a declarat Abdulrahman Mohammad, un sirian strămutat, originar din provincia vecină Alep, în Idlib, în nord-vestul țării, unde mulți și-au găsit refugiu în ultimul deceniu din alte provincii devastate de război.
Părți din provinciile Idlib și Alep adiacente, deținute de rebelii susținuți de Turcia, au suferit cea mai mare parte a victimelor cutremurului din Siria: peste 4.400 de victime dintr-un bilanț de peste 5.800 de morți, potrivit ONU și autorităților guvernamentale.
Marți, la opt zile după cutremur, a fost deschis un al doilea punct de trecere a frontierei pentru livrarea de ajutoare, după ce președintele sirian Bashar al Assad și-a dat acordul, marcând o schimbare pentru Damasc, care s-a opus mult timp livrărilor de ajutoare transfrontaliere către enclava rebelă.
Dar camioanele nu au inclus niciunul dintre echipamentele și mașinile grele de care salvatorii spun că au nevoie pentru a îndepărta mai repede molozul - și care ar fi putut ajuta la reconstrucție.
"Ceea ce ni s-a întâmplat nouă - este prima dată când se întâmplă în întreaga lume. A fost un cutremur, iar comunitatea internațională și ONU nu ne ajută", a declarat Raed Saleh, care conduce forța de salvare "Căștile albe" care operează în zonele controlate de opoziție.
Saleh și alții din nord-vest au declarat că mai multe vieți ar fi putut fi salvate în Siria dacă lumea exterioară ar fi acționat mai repede.
"Scoteam piatră după piatră și nu găseam nimic dedesubt. Oamenii erau sub beton și strigau: 'Scoateți-ne de acolo! Scoateți-ne afară!". Dar noi ieșeam cu mâinile goale", a spus el. "Mâinile tale singure nu sunt suficiente".
Mai la nord, în Jandaris, salvatorii au declarat că nu au găsit pe nimeni în viață sub dărâmături din 9 februarie, dar au continuat să caute. Locuitorii au spus că încă mai sunt persoane prinse în capcană, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News