Varianta mutantă a dus cazurile din SUA la un record absolut de la începutul pandemiei. Cifra este cea mai mare pe care o ţară a raportat-o de la începutul pandemiei. Numărul de luni este aproape dublu faţă de recordul anterior de aproximativ 590.000, stabilit cu doar patru zile în urmă în SUA.
Numărul zilnic de cazuri înregistrat luni în America a fost de peste două ori mai mare decât cifrele înregistrate în orice altă ţară. Cel mai mare număr din afara SUA a fost înregistrat în timpul valului Delta din India, când peste 414.000 de persoane au fost diagnosticate pe 7 mai 2021.
Cifrele îngrijorătoare din SUA vin chiar şi în condiţiile în care mulţi americani se bazează pe testele pe care le fac acasă, cu rezultate care nu sunt raportate mereu autorităţilor. Acest lucru înseamnă că noul record este cu siguranţă o subestimare, relatează Bloomberg.
Numărul crescând de infecţii a dus la anularea unui număr mare de zboruri, la închiderea multor şcoli şi birouri, la copleşirea spitalelor şi la strangularea lanţurilor de aprovizionare, relatează Mediafax.
În Franţa, peste un milion de cazuri (1.103.555) au fost detectate în ultimele şapte zile, aproape 10% din numărul total de cazuri înregistrate în ţară de la începutul pandemiei.
Printre cele 52 de ţări şi teritorii care alcătuiesc regiunea Europei, 17 dintre ele şi-au doborât în ultimele zile recordul de cazuri depistate într-o săptămână.
Aceste date se bazează pe bilanţurile comunicate zilnic de autorităţile sanitare din fiecare ţară. O proporţie semnificativă din cazurile mai puţin grave ori asimptomatice rămân nedetectate, în pofida intensificării depistării în multe ţări de la începutul pandemiei, după descoperirea virusului la sfârşitul anului 2019. În plus, politicile de testare diferă de la o ţară la alta.
Pe continentul european, accelerarea contaminărilor nu este însoţită, deocamdată, de o creştere a deceselor. O medie de 3.413 decese zilnice au fost înregistrate în Europa în ultimele şapte zile, în scădere cu 7% faţă de săptămâna precedentă. La cel mai înalt nivel, această cifră ajunsese pe continent la 5.735 de decese pe zi, în medie, în ianuarie 2021.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News