Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Trei români, prinși în haosul din Noua Caledonie. MAE ține legătura cu ei în permanență
WhatsApp
Trei cetăţeni români s-au adresat Ambasadei României la Canberra şi Consulatului General al României la Paris pentru a-şi semnala prezenţa în Noua Caledonie, teritoriul francez de peste mări aflat sub stare de urgenţă în urma protestelor masive şi a încălcărilor grave ale ordinii publice care au loc în acest spaţiu, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).  
Proteste violente în Noua Caledonie

Potrivit unui comunicat de presă transmis, sâmbătă, de MAE, reprezentanţii Consulatului General al României la Paris, din a căror circumscripţie consulară face parte Noua Caledonie, au preluat gestionarea situaţiei şi menţin în permanenţă legătura cu cei trei cetăţeni români, fiind pregătiţi să acorde asistenţă şi protecţie consulară, conform competenţelor. De asemenea, oficiul consular cooperează cu partenerii internaţionali pentru coordonare şi acordarea de sprijin cetăţenilor români, în funcţie de evoluţiile înregistrate pe plan local.

MAE precizează că oficiul consular a solicitat şi sprijinul autorităţilor franceze competente, respectiv Ministerul Afacerilor Externe - Celula de Criză şi Ministerul de Interne şi pentru Teritoriile de peste Mări, acesta din urmă având în coordonare şi administrare teritoriile de peste mări. De asemenea, Birourile Ataşatului de Afaceri Interne şi al Ataşatului Apărării din cadrul Ambasadei României la Paris sprijină demersurile consulare, potrivit Agerpres. 

O atenţionare de călătorie pentru Noua Caledonie a fost emisă, joi, de MAE, în contextul decretării, de către preşedintele Republicii Franceze, a stării de urgenţă în teritoriul francez de peste mări, pentru a face faţă încălcărilor grave ale ordinii publice care au loc în prezent în acest spaţiu.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Paris (+33147052966 şi +33147052755), apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al consulatului: +33680713729.

Proteste în Noua Caledonie: Un mort şi doi răniţi într-un schimb de focuri

 

Un bărbat a murit şi alţi doi au fost răniţi sâmbătă în Noua Caledonie într-un schimb de focuri la o baricadă înălţată de protestatari, informează AFP, care citează surse apropiate dosarului.

Bărbatul ucis este un kaldosh, nume date populaţiei locale de origine europeană. Acest deces majorează la şase numărul de morţi în a şasea zi de revolte în arhipelagul francez din Pacificul de Sud, după decesul a doi jandarmi şi trei civili kanak (numele populaţiei autohtone).

Aceste violenţe sunt cele mai grave survenite în Noua Caledonie din anii 1980 încoace, pe fondul mişcării de independenţă şi de contestare a unei reforme electorale votate la Paris.

În afară de aceşti şase morţi - doi jandarmi şi patru civili, trei kanak şi un kaldosh - au fost înregistraţi sute de răniţi, potrivit autorităţilor.

Adunarea Naţională a Franţei a adoptat reforma cu 351 voturi pentru şi 153 împotrivă. Textul mai trebuie să primească trei cincimi din voturile deputaţilor şi senatorilor ce se vor reuni în Congres la Versailles 'înainte de sfârşitul lui iunie', potrivit preşedintelui Macron. Partizanii independenţei spun că acesta riscă să dilueze şi mai mult votul poporului autohton kanak.

Pentru Paris, Noua Caledonie este importantă din punct de vedere geopolitic, militar, precum şi datorită zăcămintelor de nichel. Teritoriul, situat la circa 1.200 km est de Australia şi unde trăiesc în jur de 270.000 de locuitori, a obţinut o autonomie extinsă prin Acordul de la Nouméa.

Locuitorii au votat să rămână parte a Franţei în fiecare din cele trei referendumuri pe tema independenţei, în 2018, 2020 şi 2021. Cu toate acestea, mişcarea proindependenţă a boicotat ultimul referendum şi a anunţat că nu îi va accepta rezultatul.

Într-o declaraţie comună, principalele partide pro-independenţă, dar şi loialiste din arhipelag au lansat miercuri un "apel la calm şi raţiune".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel