"Aceasta este unica soluţie ce se poate aborda pe termen scurt pentru consumatorii persoane fizice şi juridice, până când toţi factorii instituţionali rezolvă dilema sau trilema economică ce a generat fenomenul de la pompe", se menţionează în document.
Reprezentanţii FORT încurajează totodată persoanele juridice "să susţină prin toate mijloacele legale protestele ce urmează să se desfăşoare la intrarea în staţiile de alimentare din întreaga ţară".
"Ţări precum Ungaria şi Slovenia, în care politicienii nu invocau stocurile de ţiţei ce ar trebui să ne liniştească pe toţi, aşa cum se întâmpla în urmă cu trei luni în România, au plafonat preţurile carburanţilor pentru consumatorii interni, persoane fizice şi juridice. Ne dorim să aflăm la 3 luni de la acele declaraţii, de la orice oficial al statului român, care este legătura între stocurile invocate şi preţurile de la pompă. Se pare că acest guvern, nu a găsit încă, în trei luni, un specialist care să răspundă întrebării de mai sus", precizează sursa citată.
FORT salută totodată iniţiativa legislativă parlamentară prin care cota TVA aplicată în serviciile publice de transport rutier de pasageri ar urma să scadă la 5% însă, solicită Guvernului ca aceasta să ia forma unei Ordonanţe de urgenţă pentru a putea avea efecte imediate, urmând ulterior să fie transmisă Parlamentului pentru promulgarea prin lege.
"Fără aceste măsuri, atât sectorul transporturilor dar şi celelalte activităţi economice şi sociale se blochează în contextul în care pentru luna iulie au fost deja anunţate, 'pe surse', preţuri la pompe cu 3 lei mai mari în medie decât cele actuale", au mai precizat reprezentanţii transportatorilor rutieri.
Plafonarea preţurilor la combustibili, la unele alimente de bază şi la energie în Ungaria ar putea rămâne în vigoare pentru o perioadă mai îndelungată, dacă războiul din Ucraina nu se va încheia curând, susţinând presiunile inflaţioniste ridicate, a afirmat vineri premierul Viktor Orban, transmite Reuters.
De la invadarea Ucrainei de către Rusia, inflaţia a crescut semnificativ în Europa Centrală, amplificând presiunile asupra preţurilor deja puternice în urma pandemiei şi determinând băncile centrale să majoreze brusc dobânzile.
Guvernul de la Budapesta a anunţat în noiembrie că preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,29 dolari) pe litru la benzinării, sub preţurile actuale, de peste 500 de forinţi. De asemenea, în februarie, au fost plafonate preţurile unor alimente de bază. Măsurile, care au tăiat 5 - 6 puncte procentuale din inflaţia de bază, ar urma să expire luna viitoare.
"Există o probabilitate ridicată ca războiul să se prelungească şi anul 2023 să fie de asemenea plin de incertitudini şi dificultăţi. Omenirea suferă de pe urma războiului şi a consecinţelor sale economice", a declarat Orban, la postul public de radio.
Acesta a adăugat: "Fără măsurile de plafonare a preţurilor la benzină şi motorină la 480 forinţi (1,29 dolari) pe litru, preţurile pe piaţă ar fi fost de aproximativ 700 - 900 forinţi".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News