Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
"Trăim în iad". Un autobuz cu medici voluntari evacuează trupele ucrainene rănite
WhatsApp
Într-un autobuz vopsit în culori strălucitoare, care servește și ca unitate de evacuare medicală de înaltă tehnologie în Ucraina, soldații răniți stau întinți pe unul dintre cele șase paturi conectate la monitoare de tensiune arterială și cardiace și la perfuzii intravenoase.
Foto: Unsplash

Stasik, un soldat în vârstă de 45 de ani, care și-a dat doar prenumele, și-a pierdut brațul drept atunci când un obuz de tanc a lovit poziția sa în luptele împotriva forțelor rusești din estul Ucrainei.

Brațul a fost amputat, iar starea sa este stabilă, iar acum el și alți nouă soldați răniți în luptă sunt în drum de la un spital mic dintr-un oraș al cărui nume nu poate fi dezvăluit din motive de securitate către unul mai mare din orașul central Dnipro.

Acolo vor primi tratament mai avansat și reabilitare, dar călătoria ar fi periculoasă pentru unii dintre ei fără o echipă de medici care să le monitorizeze starea și să le administreze analgezice și alte medicamente.

 


Șase medici se ocupă de pacienții autobuzului salvator de vieți



Șase medici se deplasează în sus și în jos pe coridorul îngust dintre două rânduri de trei paturi care se întind pe toată lungimea autobuzului, care face parte din Batalionul medical al spitalelor ucrainene care evacuează trupele din întreaga Ucraină. Alți patru răniți stau în spate.

"Acesta este cu adevărat începutul a ceva măreț", a declarat Andrii Voloșin, în vârstă de 23 de ani, referindu-se la "Autobuzul Avstriika" - numit după indicativul militar al unei voluntare austriece care a lucrat pe un autocar similar înainte de a fi ucisă într-un accident rutier.

Vehiculul respectiv a fost grav avariat în accident, așa că a fost construit un altul pentru a-l înlocui.

"Nu am avut nicio posibilitate înainte în Ucraina de a transporta răniți în număr atât de mare între spitale", a declarat el pentru Reuters. "Este important să degrevăm spitalele din apropierea liniei frontului pentru a nu fi supraîncărcate".

O parte a autobuzului este acoperită cu pictura gigantică a chipului unei femei înconjurate de floarea-soarelui, iar pe cealaltă parte sunt scrise cuvintele "Pentru fiecare viață".

 

Autobuzul este o mică parte a unei rețele uriașe de echipe de evacuare din Ucraina



Inițiativa implică echipe de voluntari care se rotesc și petrec mai multe săptămâni de gardă, pregătite pentru momentul în care soldații au nevoie să se deplaseze mai departe de lupte.

Este o mică parte a unei rețele uriașe de echipe de evacuare din Ucraina, care face legătura între soldații din tranșee și echipele mici din pozițiile din spate, apoi către spitalele de campanie, către micile unități din apropiere și, în cele din urmă, către centrele mari, în cazuri suficient de grave.

Zeci de mii de soldați au fost uciși și răniți de ambele părți ale conflictului de când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie anul trecut.

Stasik, care glumea în timp ce autobuzul se târa pe drumurile pline de gropi, a spus că zilele sale în armată s-au terminat acum că și-a pierdut un braț.

Întrebat dacă îi va fi dor de colegii săi soldați în timp ce încearcă să se întoarcă la viața civilă, fostul muncitor la o fabrică de cherestea a devenit mai serios.

"Pe linia întâi înțelegi că poți pierde această persoană într-o zi sau două și încerci să nu ai acest atașament emoțional. Ca să vă spun adevărul, nu are sens să-mi fie dor de băieți, pentru că camarazii mei sunt morți. Este bine că nu mai suferă. Vei muri și vei merge fie în paradis, fie în iad. Dar noi trăim în iad aici".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel