Publicitate
Mihaela Gabi Ianoși era originară din România și avea 56 de ani. Era pasionată de munte: se aventurase deja în Himalaya, cel mai înalt lanț muntos din lume, iar scopul ei final era să ajungă pe vârful Aconcagua, cel mai înalt vârf de pe planetă în afara Himalayei. A reușit să ajungă în vârf - aflat la 6960 de metri altitudine, dar a murit după ce a leșinat înainte de a coborî. Românca avea 56 de ani și a fost identificată de poliția argentiniană, potrivit Todos Noticias.
Potrivit raportului oficial al poliției, Mihaela și-a pierdut cunoștința în jurul orei 15:00 și a leșinat în fața mai multor persoane care se aflau la fața locului. Un medic care s-a aflat printre turiști și urcase cu altă expediție a observat că românca are pulsul slab, i-a dat adrenalină și a încercat să o resusciteze, dar alpinista nu a reacționat și a murit pe loc. Cazul a fost preluat de Parchetul Uspallata, care va încerca să clarifice cauza morții româncei.
Originară din Mehedinți, românca a făcut escale la București, Paris și Sao Paulo înainte de a ajunge în Argentina. Ea a documentat întreaga călătorie, pe care a făcut-o împreună cu un grup de alpiniști, pe contul său de Facebook, cu mai multe fotografii și videoclipuri.
Când a ajuns în Argentina, a purtat echipamentul sportiv al lui Lionel Messi. În plus, a ieșit să se plimbe pe străzile din Mendoza purtând o beretă asemănătoare cu cea a lui Che Guevara. Ceea ce i-a atras cel mai mult atenția a fost numărul mare de "copaci vechi și enormi". Marți, 16 ianuarie, a părăsit hotelul și a pornit spre prima tabără. "Acum începe munca grea și bătălia mentală", a anticipat ea. Știa despre ce vorbește, pentru că făcuse deja drumeții similare. Și-a încheiat postarea cu o frază pe care o folosise de mai multe ori înainte: "Doamne, ajută-ne". Aceasta a fost ultima postare contul său de Facebook.
Mihaela Gabi Ianoși a început anul în locul ei preferat: munții. În primele zile ale lunii ianuarie, ea a postat o serie de fotografii cu aventura sa în munții din Mehedinți, județul din România în care locuiește. Câteva zile mai târziu, pe 12 ianuarie, s-a afișat fericită cu rucsacul și valiza. A început o lungă călătorie spre cealaltă parte a Oceanului Atlantic.
"Numărătoarea inversă a început! Bagajele sunt pline și emoțiile sunt mari", a scris ea. În acea postare, ea a spus că urmează să ia un tren spre capitala României, București, și apoi să se îmbarce într-un avion spre Mendoza, cu escale la Paris și Sao Paulo. "Obiectiv? Aconcagua. Argentina, vin", a încheiat ea.
Ea nu s-a aventurat singură, ci a fost însoțită de un grup de alpiniști, printre care și ghidul de expediție Mihăiță Matei. La fiecare oprire, Mihaela a profitat pentru a face fotografii și a împărtășit imaginile pe Facebook.
Ea a ajuns la Aeroportul Internațional El Plumerillo din Mendoza cu puțin înainte de ora 15:00, duminică, 14 ianuarie. Potrivit relatării sale, a avut probleme la vamă: "Un ofițer și-a sunat șeful și i-a arătat pașaportul meu, deoarece pentru el aveam doar o viză pentru Nepal. Apoi mi-au dat acces.
Fără să piardă timpul, a decis în aceeași zi să iasă și să se plimbe prin oraș. În orele următoare, ea a postat o serie de videoclipuri în care, împreună cu însoțitorii ei, a vizitat "un parc magnific cu copaci uriași" și "un târg cu produse tradiționale". "Mai avem încă o zi de stat aici, apoi începem drumul spre vârf", a spus ea urmăritrilor ei de pe rețelele de socializare.
Luni, ea a decis să se urce într-un autobuz turistic pentru a vizita principalele obiective din oraș. A ieșit purtând o beretă militară verde cu o stea roșie, asemănătoare cu cea a lui Che Guevara. "Mergeam pe stradă și, deodată, un bărbat a trecut pe lângă mine și mi-a spus: "Trăiască Che Guevara"", a povestit ea, filmând întâlnirea cu telefonul mobil și a încărcat-o și pe rețelele de socializare.
În acea zi, Mihaela a vizitat Monumentul Armatei de la Andres, aflat în vârful Cerro de la Gloria. "Este un oraș frumos, m-au impresionat zecile de mii de copaci foarte bătrâni, uriași, iar parcurile, pe care abia le-am putut surprinde din autobuz, sunt frumoase. Este mai bine decât la Londra!", a descris ea.
Postările sale au avut o mulțime de interacțiuni. Comentariile nu erau doar de la prieteni și familie, ci și de la persoane pe care le-a întâlnit în timpul altor aventuri. "Îmi amintesc cu drag când ne-am întâlnit în Bulgaria. Erai pe bicicletă și ne-ai dat ochelari de soare ca să putem face poze. Distracție plăcută!", a comentat o femeie.
Pe 16 ianuarie, s-a îmbrăcat în haine de munte. În spate a purtat un rucsac uriaș de drumeție. "Este ora 10.30 dimineața. În câteva minute părăsim hotelul și pornim într-o călătorie de patru ore spre prima tabără", a spus ea. Și a încheiat, conștientă de dificultățile călătoriei: "Acum începe munca grea și bătălia mentală. Doamne, ajută-ne!
În următoarea postare, abia o oră mai târziu, Mihaela a arătat bagajele întregii echipe în holul hotelului. "Gata de plecare! Să reușim cu toții ceea ce ne-am propus! Doamne ajută-ne!", a scris ea.
Câteva minute mai târziu, ea a încărcat un videoclip de trei minute cu un copac uriaș, unul dintre lucrurile care au surprins-o cel mai mult în Mendoza: "Un ultim videoclip informativ înainte de a pleca! Vă arăt cum un copac, platan de exemplu, poate crește la fel de mare ca o clădire de 10 etaje".
Puținmai apoi, ea a împărtășit ultima postare pe profilul său de Facebook. "Plecarea", a spus ea. Imaginile arată cum toate rucsacurile și echipamentul sunt încărcate într-o dubă aparținând El Oro Negro, o companie de turism și călătorii. "Doamne ajută, să mergem", a spus în limba română către cameră, înainte de finalul imaginilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News