Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tragedie în Afganistan: "Nu putem face nimic altceva decât să privim copiii cum mor”
WhatsApp
În fiecare zi, 167 de copii mor în Afganistan din cauza unor boli care pot fi prevenite, potrivit fondului ONU pentru copii Unicef - boli care ar putea și ar trebui să fie vindecate cu ajutorul unor medicamente adecvate.
Foto: Captură video youtube

Tayabullah, în vârstă de trei luni, este liniștit și nemișcat. Mama sa, Nigar, îndepărtează țeava de oxigen de lângă nasul lui și îi pune un deget sub nări pentru a verifica dacă îl simte respirând.

Ea începe să plângă când își dă seama că fiul ei se stinge. În acest spital din Afganistan, nu există niciun ventilator funcțional.

Mamele țin tuburi de oxigen lângă nasul bebelușilor lor, deoarece nu există măști concepute pentru a se potrivi fețelor lor mici, iar femeile încearcă să suplinească ceea ce ar trebui să facă personalul calificat sau echipamentul medical.

 

Copii distruși de pneumonie



În fiecare zi, 167 de copii mor în Afganistan din cauza unor boli care pot fi prevenite, potrivit fondului ONU pentru copii Unicef - boli care ar putea și ar trebui să fie vindecate cu ajutorul unor medicamente adecvate.

Este un număr uluitor. Dar este o estimare. Iar atunci când pășești în secția de pediatrie a spitalului principal din provincia vestică Ghor, rămâi cu gândul dacă această estimare este prea mică.

Mai multe camere sunt pline de copii bolnavi, cel puțin doi în fiecare pat, cu trupurile lor mici devastate de pneumonie. Doar două asistente medicale au grijă de 60 de copii.

 

Asistența medicală publică din Afganistan nu a fost niciodată adecvată



Într-o cameră, cel puțin două duzini de bebeluși păreau să fie în stare gravă. Copiii ar fi trebuit să fie monitorizați în permanență la terapie intensivă - lucru imposibil în acest spital.

Cu toate acestea, pentru milionul de oameni care trăiesc în Ghor, această unitate de bază este încă cel mai bine dotat spital public la care au acces.

Asistența medicală publică din Afganistan nu a fost niciodată adecvată, iar banii străini care o finanțau aproape în întregime au fost înghețați în august 2021, când talibanii au preluat puterea. În ultimele 20 de luni, am vizitat spitale și clinici din întreaga țară și am fost martorii prăbușirii lor.

Acum, recenta interdicție a talibanilor privind femeile care lucrează pentru ONG-uri înseamnă că agențiilor umanitare le este din ce în ce mai greu să opereze, punând și mai mulți copii și bebeluși în pericol, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
pixel