Aceste pașapoarte contrafăcute, care se pretind a fi provenite din Grecia, România și Republica Cehă, sunt prezentate în povești temporare pe Instagram, care dispar automat după 24 de ore, menținându-se astfel sub radarul autorităților.
Investigația a fost inițiată de către ziarul Telegraph și a relevat modul în care traficanții de persoane din Albania își fac publicitate serviciilor prin intermediul platformei de socializare. Contul lor privat de Instagram, cu eticheta "Passage to the UK," a fost suspendat ulterior de către Instagram, însă aceasta nu a oprit operațiunea ilegală.
Un reporter sub acoperire a contactat traficanții și li s-a comunicat că un pașaport contrafăcut ar costa 12.500 de lire sterline de persoană pentru a ajunge în Marea Britanie. Mai mult, traficanții au afirmat că pot folosi pașapoarte din Grecia, România sau Republica Cehă, în funcție de asemănarea fizică a cumpărătorului cu fotografia din pașaport.
În plus, traficanții au promovat serviciile lor și pentru cei "căutați de poliție" în Marea Britanie, oferind treceri ilegale din Italia în Irlanda și apoi de la Irlanda la Londra. Ei au prezentat această operațiune drept "100% sigură" și au solicitat plata doar la sosirea în Marea Britanie.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a avertizat că cei care încearcă să intre în Marea Britanie cu documente false se vor confrunta cu consecințele legii. În plus, companiile de socializare au fost îndemnate să elimine conținutul care promovează astfel de activități ilegale și criminale.
Platforma Meta, care deține Instagram, a declarat că elimină conținutul care coordonează activități ilegale, inclusiv traficul de persoane. Cu toate acestea, autoritățile lucrează în continuare pentru a combate această formă de infracțiune și a identifica traficanții implicați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News