Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tot mai multe țări europene ar dori ca sirienii să revină în țara lor, susține președintele Ciprului 
WhatsApp
Numărul mare de sirieni din Europa provoacă nemulțumiri, iar președintele Ciprului spune că aude tot mai mulți lideri europeni care vorbesc neoficial, dar care și-ar dori repatrierea sirienilor pentru că atacurile în Siria au scăzut în intensitate. 
migranti_trucia_siria

Preşedintele Ciprului, Nikos Christodoulides, a declarat joi că multe state membre ale Uniunii Europene sprijină o propunere a ţării sale referitoare la o reevaluare a situaţiei din Siria și o posibilă întoarcere în zonele considerate "sigure" a refugiaţilor care au părăsit ţara în timpul războiului civil. 

Conflictul sirian, care a provocat moartea a sute de mii de oameni şi a forţat milioane la exod, a implicat puteri mondiale şi regionale timp de peste un deceniu. Cu toate acestea, ostilităţile între armata siriană şi grupurile rebelilor care au încercat să-l înlăture pe preşedintele Bashar al-Assad de la putere au scăzut în intensitate. Prin sprijinul Rusiei şi al Iranului, armata lui al-Assad a reușit să-și consolideze controlul asupra celei mai mari părţi a teritoriului Siriei, cu excepţia unor zone din nordul ţării.

Migrația s-ar putea domoli

 

Preşedintele Christodoulides a subliniat că poziţia Ciprului privind revizuirea statutului unor zone din Siria a fost bine primită și susţinută de mai multe state membre ale UE, conform declaraţiilor sale la summitul european.

El a asigurat că chiar și instituţiile europene au recunoscut necesitatea reexaminării statutului unor zone din Siria după 14 ani, ceea ce ar putea avea un impact pozitiv asupra gestionării migraţiei.

Cu toate acestea, iniţiativa Ciprului se confruntă cu dificultăţi în cadrul UE, deoarece blocul comunitar a suspendat relaţiile cu Damascul și a impus sancţiuni Siriei pentru încălcările drepturilor omului.

Recent, guvernul cipriot a anunţat suspendarea examinării cererilor de azil ale sirienilor, ca răspuns la creșterea semnificativă a numărului de migranţi care ajung pe insula din Mediterană.

Comisia Europeană a reacţionat înţelegând că această decizie a Ciprului este temporară și va fi aplicată doar pe o perioadă scurtă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel