Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
The Guardian, despre luxul din Țara Oașului: „Mai multe Porsche, Maserati și Mercedes decât în cartierele bogate din Munchen sau Londra”
WhatsApp
Publicația britanică The Guardian a relatat, într-un amplu reportaj, despre nunțile și obiceiurile românilor din Țară Oașului. Jurnalistul britanic a rămas uimit de luxul în care se scaldă localnicii și opulența afișată.

„Într-o regiune izolată din nordul României, există un amestec remarcabil de tradiție și bogăție. Locuitorii din regiunea Oaș muncesc de ani de zile în Occident pentru că acasă să poată construi case magnifice și să conducă mașini scumpe. Îmbrăcați după ultima modă pariziană, dar și în costume populare vechi, aceștia organizează nunți opulente în valoare de zeci de mii de lire sterline, unde invitații dansează printre gheață carbonica și mănâncă delicatese alese”, notează reporterul The Guardian.

Materialul, presărat cu amănunte privind bogăția localnicilor, prezintă detalii și imagini legate de organizarea unei nunți. Publicația britanică a mai notat și că în jur de 50.000 de euro ajunge o nuntă în Oaș.

„Timp de 11 luni pe an, ei lucrează în Europa de Vest, dar la mijlocul lunii august se întorc în satele lor natale“

 

„Timp de 11 luni pe an, ei lucrează în Europa de Vest, dar la mijlocul lunii august se întorc în satele lor natale de pe dealurile din nordul României, în apropiere de granița cu Ungaria și Ucraina. Tot anul muncesc din greu, economisesc bani, nu-și iau vacanțe, dar acasă vor să se dea mari’, spune Claudiu Bud. El a lucrat în Spania și Anglia, dar s-a întors acasă pentru a conduce barul Enigmă din Negrești-Oaș, capitală regiunii, cu o populație de 12.000 de locuitori. ‘Oamenii de aici au fost întotdeauna harnici și capabili să facă bani', spune el, înconjurat de sticle de whisky-uri scumpe.

De unde a venit bogăția localnicilor? ‘Chiar și în perioada comunistă, ei călătoreau vara în sudul țării pentru munci agricole sezoniere sau pentru a picta. Au tăiat păduri care trebuiau să facă loc pentru câmpuri atunci când dictatorul comunist Ceaușescu a vrut să facă din România grânarul Europei. Imediat ce a căzut comunismul, au plecat în vest să muncească’, spune Bud în barul său, Enigma.

2. -imagine fara descriere- (the-guardian.PNG)

La început, poate că nu știau limbi străine, dar nu s-au deranjat să muncească din zori și până la asfințit, făcând o muncă la care alții strâmbau din nas. Dormeau în case abandonate sau se înghesuiau în apartamente în miniatură în cele mai proaste cartiere și economiseau. Unii au avut succes și și-au înființat propriile companii. Când au strâns suficienți bani, au început să construiască case în satele lor, care seamănă mai degrabă cu palate, dar în care nu locuiește nimeni în cea mai mare parte a anului. Acestea sunt reconstruite și îmbunătățite în mod constant. Există o vorba în Oaș: ‘Dacă vecinul meu își construiește o casă cu trei etaje, a mea trebuie să aibă patru'”, relatează publicația britanică. 

„Mai multe Porsche, Maserati și Mercedes decât în cartierele bogate din Munchen sau Londra”

 

„Vara, pe drumurile de țară din Oaș poți întâlni mașini Porsche, Maserati sau Mercedes în număr care le eclipsează chiar și pe cele din cartierele bogate din Munchen sau Londra. Deseori văd la volan un tânăr sau o tânăra la volan. ‘Această este ultima tendința, au început să se întreacă în cine le va cumpără copiilor lor cea mai puternică și mai scumpă mașînă’, spune Bud, clatinând din cap”, mai notează The Guardian.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel