Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Teroristul de 16 ani care voia să atace în gara de la Viena ar putea fi eliberat
WhatsApp
Teroristul care în 2023 a vrut să atace oameni la întâmplare în gara din Viena ar putea scăpa de închisoare. 

Pe numele său, Kujtim F., tânărul de 16 ani a postat pe internet cu mândrie o fotografie cu puțin timp înainte de atacul său planificat: pe 11 septembrie 2023, atunci când a intrat în gara principală a Vienei cu un cuțit pentru a ucide "necredincioșii" de acolo, în numele organizatiei teroriste Stat Islamic. 

Procurorul de la tribunalul regional din Viena descrie în detaliu cum s-a întâmplat acest lucru: la începutul anului 2023, tânărul care are acum 17 ani a început să devină practician al islamului și, ulterior, s-a radicalizat pe internet.

El a început să distribuie propaganda Statului Islamic pe TikTok, Instagram și Telegram și a trimis, de asemenea, cântece de luptă și videoclipuri cu atacatori sinucigași colegilor de clasă. „A desenat steagul Statului Islamic pe tablă, în clasa de la școală”, a spus procurorul. 

Această radicalizare a atins apogeul cu câteva zile înainte de 11 septembrie anul trecut. Adolescentul a încercat să cumpere o armă cu 500 de euro - dar a fost refuzat din cauza vârstei.

Așa că s-a echipat cu mănuși de ciclism, un tricou de camuflaj și un cuțit. Ulterior, a luat metroul până la Gara Centrală din Viena.

„În cele din urmă, este o mare binecuvântare că l-a părăsit curajul. Altfel am fi fost tot aici, dar făcând ceva complet diferit," a spus procurorul în timpul procesului. 

Avocatul apărării, Rudolf Mayer, susține că pedepsirea minorului nu are sens. O pedeapsă lungă cu închisoarea i-ar consolida viziunile radicale. 

Acum tânărul de 17 ani și-ar recunoaşte responsabilitatea, cel puțin la nivel declarativ. Iată dialogul care a avut loc cu judecătorul, la proces:

„Cum ai ajuns așa?” vrea să știe judecătorul.

Inculpatul tace mai întâi, dar apoi răspunde: De pe rețelele de socializare”.

„Și mai gândiți așa?” – „Nu.” – „Ce v-a făcut să vă răzgândiți?” – „Derad”- Un program de deradicalizare la care a participat în timp ce se afla în arest (n.r). 

Avocații apărării, Rudolf Mayer și David Jodlbauer ar fi găsit deja un loc într-un apartament comun social-educațional pentru clientul lor în cazul în care s-ar decide o sentință blândă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel