Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Te-ai întrebat vreodată de ce se încrețesc degetele în apă? Iată de ce BOLI poți suferi
WhatsApp
Este normal ca pielea de pe vârful degetelor de la mâini și de la picioare să se zbârcească ca prunele uscate atunci când este înmuiată în apă timp de câteva minute. Și ce ne poate dezvălui despre sănătatea dumneavoastră de astăzi?
Te-ai întrebat vreodată de ce se încrețesc degetele în apă? Iată de ce BOLI poți suferi / Foto: Unsplash

Petreceți mai mult de câteva minute înmuiate într-o baie sau înotând într-o piscină și degetele dumneavoastră vor suferi o transformare dramatică. Această schimbare este familiară, dar și derutantă.

Doar pielea de pe degetele de la mâini și de la picioare se încrețește atunci când suntem scufundați în apă, în timp ce alte părți ale corpului, cum ar fi antebrațele, trunchiul, picioarele și fața nu rămân mai încrețite decât înainte de a fi scufundate.

Această încrețire indusă a pielii de pe vârful degetelor de la mâini și de la picioare a ocupat gândurile și munca oamenilor de știință timp de decenii. Cei mai mulți au fost nedumeriți cu privire la ceea ce cauzează această încrețire în primul rând, dar, mai recent, întrebarea de ce și ce scop ar putea avea, a atras atenția cercetătorilor.

 

Ce pot dezvălui degetele noastre despre propria sănătate

 

Este nevoie de aproximativ 3,5 minute în apă caldă pentru ca vârful degetelor să înceapă să se încrețească, în timp ce la temperaturi mai scăzute de aproximativ 20C poate dura până la 10 minute. Totuși, majoritatea studiilor au constatat că este nevoie de aproximativ 30 de minute de înmuiere pentru a ajunge la încrețirea maximă.

În general, se credea că încrețirea vârfurilor degetelor este un răspuns pasiv, în care straturile superioare ale pielii se umflă pe măsură ce apa pătrunde în celule prin intermediul unui proces cunoscut sub numele de osmoză. Însă încă din 1935, oamenii de știință au suspectat că acest proces este mai mult decât atât.

Medicii care au studiat pacienți cu leziuni care au secționat nervul median - unul dintre nervii principali care coboară de la braț la mână - au constatat că degetele lor nu se încrețeau. Printre numeroasele sale roluri, nervul median ajută la controlul așa-numitelor activități simpatice, cum ar fi transpirația și constricția vaselor de sânge. Descoperirea lor a sugerat că încrețirea indusă de apă a vârfurilor degetelor era, de fapt, controlată de sistemul nervos.

 

Atunci când pielea de pe vârful degetelor se încrețește, fluxul sanguin din degete scade

 

De asemenea, o echipă de neurologi a constatat că, pe măsură ce pielea de pe vârful degetelor voluntarilor începea să se încrețească, se înregistra o scădere semnificativă a fluxului sanguin în degete.

Atunci când au aplicat o cremă anestezică locală care a provocat contracția temporară a vaselor de sânge din degetele voluntarilor sănătoși, au constatat că aceasta a produs niveluri similare de încrețire ca și imersiunea în apă.

Dacă încrețirea este controlată de nervii noștri, înseamnă că organismul nostru reacționează în mod activ la faptul că se află în apă. "Asta înseamnă că se întâmplă cu un motiv", spune Davis. "Și asta înseamnă că ar putea să ne ofere un avantaj".

O întrebare a unuia dintre copiii săi, în timpul unei băi, despre motivul pentru care degetele lor deveniseră ridate, l-a determinat recent pe Davis să cerceteze care ar putea fi acest avantaj. Cu ajutorul a 500 de voluntari care au vizitat Muzeul de Știință din Londra în 2020, Davis a măsurat câtă forță trebuie să folosească pentru a prinde un obiect din plastic.

 

1. Încrețirea vârfurilor degetelor ne facilitează manipularea obiectelor umede

 

Poate că nu este surprinzător, cei cu mâinile uscate, fără riduri, au avut nevoie să folosească mai puțină forță decât persoanele ale căror mâini erau umede - astfel încât aderența lor la obiect a fost mai bună. Însă, atunci când și-au scufundat mâinile într-o baie de apă timp de câteva minute pentru a le încreți, forța de prindere a scăzut între cei doi, chiar dacă mâinile lor erau încă umede.

"Rezultatele au fost uimitor de clare", spune Davis. "Zbârcirea a crescut cantitatea de frecare dintre degete și obiect. Ceea ce este deosebit de interesant este faptul că degetele noastre sunt sensibile la această modificare a frecării de suprafață și folosim această informație pentru a aplica mai puțină forță pentru a prinde bine un obiect."

 

2. Pielea încrețită de la apă ne ajută să ne prindem de obiecte și suprafețe umede

 

Unii oameni de știință au sugerat că încrețiturile de pe vârful degetelor de la mâini și de la picioare ar putea acționa ca urmele de ploaie de pe anvelope sau tălpile pantofilor. Canalele produse de riduri ajută la îndepărtarea apei din punctul de contact dintre degete și un obiect.

Acest lucru sugerează că este posibil ca oamenii să fi evoluat la un moment dat, în trecut, spre a ne ajuta să ne prindem de obiecte și suprafețe umede.

"Din moment ce pare să ofere o aderență mai bună sub apă, aș presupune că are legătură fie cu locomoția în condiții foarte umede, fie, eventual, cu manipularea obiectelor sub apă", spune Tom Smulders, un specialist în neuroștiințe evoluționiste. Aceasta ar fi putut să le ofere strămoșilor noștri un avantaj cheie atunci când a fost vorba de mersul pe pietre umede sau de prinderea crengilor, de exemplu. Alternativ, ar fi putut să ne fi ajutat la prinderea sau căutarea de hrană, cum ar fi crustaceele.

Există și alte câteva indicii interesante despre momentul în care această adaptare ar fi putut apărea la specia noastră. Ridicarea vârfurilor degetelor este mai puțin pronunțată în apa sărată și durează mai mult decât în apa dulce. Așadar, ar putea fi o adaptare care i-a ajutat pe strămoșii noștri să trăiască în medii de apă dulce mai degrabă decât de-a lungul coastelor.

 

3. Există și alte mistere derutante -  femeilor le ia mai mult timp să dezvolte încrețituri decât bărbaților

 

Și de ce anume pielea noastră revine la starea normală - în mod normal, după 10-20 de minute - dacă nu există niciun dezavantaj clar în ceea ce privește prinderea obiectelor uscate, dacă avem vârful degetelor încrețit? 

Unul dintre motive ar putea fi schimbarea senzației pe care o provoacă și ridurile. Vârfurile degetelor noastre sunt pline de nervi, iar pielea noastre schimbă modul în care simțim lucrurile pe care le atingem (deși un studiu a arătat că nu ne afectează capacitatea de a distinge între obiecte pe baza atingerii). 

"Unii oameni au o adevărată aversiune față de acest lucru, deoarece să ridice ceva cu degetele încrețite se simte ciudat", spune Davis conform BBC. "Ar putea fi din cauză că echilibrul receptorilor pielii și-a schimbat poziția, dar ar putea exista și o dimensiune psihologică. ”

 

4. Încrețirea degetelor de la mâini și de la picioare în apă poate dezvălui informații cheie despre sănătatea noastră 

 

De exemplu, încrețiturile se formează mai greu la persoanele cu afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul și vitiligo. Pacienții cu fibroză chistică se confruntă cu încrețirea excesivă a palmelor, precum și a degetelor, iar acest lucru a fost observat chiar și la persoanele care sunt purtătoare genetice ale bolii.

Pacienții care suferă de diabet de tip 2 prezintă, de asemenea, uneori, niveluri semnificativ reduse de încrețire a pielii atunci când mâinile lor sunt introduse în apă. În mod similar, o reducere a ridurilor a fost observată la persoanele care au suferit de insuficiență cardiacă, poate din cauza unor perturbări în controlul sistemului lor cardiovascular.

Ridicarea nesimetrică a degetelor - în cazul în care o mână se încrețește mai puțin decât cealaltă, în ciuda aceluiași timp de imersiune - a fost sugerată chiar ca un semn timpuriu al bolii Parkinson, deoarece indică faptul că sistemul nervos simpatic nu funcționează corect pe o parte a corpului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Lifestyle Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel