Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tavernele din Grecia sunt goale. Grecii spun că, din cauza scumpirilor, turiștii cumpără din supermarket și își gătesc în camera de hotel
WhatsApp
Turiștii care vizitează Grecia încep să simtă scumpirile. Din ce în ce mai multe taverne sunt goale pentru că oamenii preferă să își gătească singuri la cazare.
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com

Restaurantele din Grecia se confruntă cu o o scădere semnificativă a numărului de clienți din cauza creșterii bruște a prețurilor. Atât turiștii străini, cât și cei greci, par să se orienteze tot mai mult spre opțiuni mai accesibile, precum meniurile take-away (la pachet) și prepararea meselor în spațiile de cazare, în loc să frecventeze restaurantele tradiționale. În contrast, unitățile de cazare din țară sunt toate aproape ocupate. 

Turiștii preferă ”opțiuni mai rapide și mai ieftine” 

 

Potrivit președintelui Asociației Panhelene a Magazinelor de Catering și Divertisment (PASKEDI), Niki Constantinou, aproximativ 37% dintre noile afaceri înregistrate sunt orientate către sectorul de mâncare take-away. Acest trend reflectă schimbările în preferințele consumatorilor, care aleg acum soluții mai economice pentru mesele lor. „Observăm că sălile restaurantelor se golesc treptat. Oamenii, influențați de distanța resimțită după perioada de carantină și de creșterea prețurilor, preferă să consume alimente din opțiuni mai rapide și mai ieftine”, a explicat Constantinou pentru publicația Dimokratiki. 

Citește și: Mai mulți români ar fi mâncat la o tavernă din Thassos și "au uitat" să plătească. Grecii au postat poze cu ei: "Dacă îi cunoașteți, să le spuneți să treacă pe la noi"

Această tendință se manifestă în mod special în marile centre urbane ale Greciei, unde turismul este activ pe parcursul întregului an, dar și în zonele populare de vacanță preferate de turiștii greci. Deși turiștii străini continuă să considere serviciile din Grecia mai accesibile comparativ cu cele din țările lor de origine, turiștii greci sunt mai afectați de scăderea puterii de cumpărare. Astfel, ei se orientează mai frecvent spre opțiuni mai economice, cum ar fi produsele take-away și gătitul în locuințele de vacanță închiriate.

O treime dintre restaurantele din Grecia vor da faliment 

 

Președintele Asociației Restaurantelor din Corfu, Vassilios Vassilakis, a raportat că turiștii care sosesc cu mașina în Grecia umplu supermarketurile, unde își petrec adesea ore întregi selectând și comparând produsele. Această practică este valabilă și pentru cei care nu dispun de mașină și pentru familiile grecești care preferă să-și pregătească mesele acasă. „Mulți turiști cumpără alimente standardizate și produse pentru gătit, deoarece prețurile ridicate ale serviciilor de restaurant îi determină să caute alternative mai ieftine. Vizitatorii cheltuie sume considerabile pentru zboruri și cazare și, în fața prețurilor mari din restaurante, aleg să gătească singuri”, a declarat Vassilakis.

El a adăugat că, dacă acest trend continuă, aproximativ o treime dintre restaurantele din țară ar putea fi nevoite să închidă în următorii doi ani. Restaurantele care vor supraviețui vor fi cele care se vor adapta noilor cerințe ale pieței, prin reducerea serviciilor și a numărului de angajați. Printre afacerile care au șanse mai mari de a supraviețui se numără restaurantele de tip take-away și cele care oferă servicii de tip self-service, care răspund mai bine nevoilor consumatorilor actuali.

-------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel