"Sunt anumite categorii care trebuie să beneficieze de pensii speciale, cum sunt, în primul rând, magistraţii, cărora le este interzis să practice orice altă profesie, (...) pentru că ei trebuie feriţi de tentaţia corupţiei. Discutăm despre corupţie, (...) dar nu discutăm cum să prevenim corupţia. Există categoria celor care sunt cadre militare care, de asemenea, au o serie de privaţiuni, de restricţii pe perioada activităţii lor. Peste tot, în toată lumea, sunt aceste categorii. (...) E de dorit să fie cât mai puţini şi să nu aibă pensii cum am văzut la 'taica' Lazăr. Adică, 100.000 de lei pensie/ lună, sigur, este cu totul nefiresc şi atunci oamenii îşi pun problema unei nedreptăţi sociale. Trebuie să cântărim acest lucru. Sunt convins că această problemă va fi analizată cu mare atenţie de Camera decizională", a afirmat, miercuri, Tăriceanu, citat de Agerpres.
Întrebat despre proiectul privind sistemul public de pensii respins miercuri în Senat din cauza unui singur vot lipsă, Tăriceanu a spus: "De oricare vot ar fi fost nevoie. Având în vedere că acum este la Camera Deputaţilor, această lege urmează să fie în dezbatere şi este Cameră decizională. Sunt convins că se va rezolva în cele mai bune condiţii".
Senatul a respins, miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari PNL prin care pensiile speciale erau eliminate. În favoarea proiectului au votat 20 de senatori, 52 au fost împotrivă şi 8 s-au abţinut.
Propunerea legislativă prevede, prin abrogarea sau modificarea unor articole de lege din mai multe acte normative care reglementează activitatea mai multor categorii de persoane, eliminarea, după cum este stipulat şi în titlul proiectului, a "pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membrii Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România".
De asemenea, Senatul a respins, tot miercuri, în plen, proiectul privind sistemul public de pensii, reexaminat ca urmare a deciziei CCR.
Au fost înregistrate 67 de voturi "pentru" şi 22 abţineri, nefiind întrunit numărul minim necesar de voturi (68) pentru adoptarea unui act normativ cu caracter organic.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News