„Proprietarul nu închiriază străinilor”, este replica pe care a auzit-o Nisrin, o tânără de 24 de ani, de naționalitate română când a sunat la un anunț pentru o casă din Torino. Locuiește de ani buni în oraș, studiază la seral și speră să se mute cu familia ei într-o nouă casă.
Căutând o locuință pe panourile de mesaje, site-uri de închiriere și anunțuri de socializare, a găsit un imobil potrivit, la Porta Nuova în Torino, Italia. Dar când a sunat, agenția de închiriere a răspuns că, știind „criteriile proprietarului”, nici nu o va asculta.
„Primul lucru pe care mi l-a spus a fost: ești italian sau străin? Când am răspuns că sunt de origine română, a închis telefonul. Apoi am văzut că a apărut reclama în care a fost specificat: Proprietarul nu închiriază străinilor“, a declarat româncă pentru La Reppublica. „Lucruri de genul acesta în 2020 sunt inacceptabile”, adaugă ea.
Tânăra trăiește în Italia de 14 ani și spune că se simte italian „din toate punctele de vedere. Este într-adevăr păcat. Acesta este motivul pentru care atunci când caut un loc de muncă sau o casă nu spun că sunt din România, îmi imaginez deja ce s-ar putea întâmpla“. Nisrin spune că astfel de practici sunt „o rușine. Dacă proprietarul dictează aceste condiții, nu pot decât să o respect. Este rasism? Absolut da, dar în orice caz nu pot face nimic în acest sens“, a mai spus ea.
Și tânăra nu este singura care a întâmpinat astfel de practici: „Mi-au spus că nu închiriază mamelor singure”, spune o fată de pe grupul de pe Facebook „Rents Turin private”. „Mi-au cerut un depozit de un an”, relatează un altul.
Faptul că nu este atât de rar acest fenomen este demonstrat și de faptul că pentru Nisrin nu este prima dată. „Nu o spun înainte, dar când sun și ale spun că nu sunt italiancă, fie nu sună înapoi pentru întâlnire, fie scot o scuză. Căutăm o casă de o lună, acum trebuie să vedem una, sperăm că e bună. Sper că este cea potrivită, deoarece de fiecare dată când proprietarul nu mai sună înapoi sau caută scuze, stima de sine scade. Ei nu înțeleg că discriminarea doare întotdeauna. Cine suntem și ce facem nu depinde de naționalitate“, mai spune tânăra româncă.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News