Yolanda Diaz, ministrul de stânga al Muncii din Spania, a propus o schemă de combatere a inegalității sociale, oferind fiecărui tânăr din țară 20.000 de euro pentru a fi cheltuiți pentru studii, formare profesională sau înființarea unei afaceri odată ce împlinește vârsta de 18 ani.
Potrivit platformei Sumar a lui Diaz, care a anunțat măsura înainte de alegerile generale anticipate din Spania din 23 iulie, inițiativa ar costa 10 miliarde de euro, bani care ar fi strânși prin impozitarea celor bogați.
Proiectul ministrului are ca scop garantarea "egalității de șanse", indiferent de mediul familial sau de veniturile oamenilor. Plățile, care ar începe la vârsta de 18 ani și vor continua până la vârsta de 23 de ani, ar urma să fie însoțite de sprijin administrativ pentru a ajuta oamenii să studieze, să se formeze sau să își înființeze propria afacere.
"Este vorba de a le permite tinerilor să aibă un viitor și de a le oferi șansa de a studia sau de a începe o afacere fără ca asta să depindă de familia din care provin”, a spus Diaz la o conferință de presă organizată la Madrid, relatează publicația The Guardian.
"De aceea propunem ca oamenii să primească 20.000 de euro la împlinirea vârstei de 18 ani, pentru a se putea dezvolta, fie prin studii, fie prin înființarea unei afaceri. Asta este miza pe 23 iulie."
Diaz a confirmat că proiectul, numit „moștenire universală", va fi disponibilă tuturor tinerilor spanioli, indiferent de circumstanțele lor economice și va fi finanțată prin impozitarea persoanelor care câștigă mai mult de 3 milioane de euro pe an. Proiectul Sumar ar costa 0,8% din PIB-ul Spaniei.
Ministrul le-a spus jurnaliștilor că nu a reușit să-și urmeze propriile visuri de a deveni inspector de muncă, deoarece nu aveau suficienți bani pentru a petrece ani de zile studiind.
"A deveni inspector de locuri de muncă în Spania ar fi durat aproximativ cinci ani”, a spus ea. „Nu sunt inspector de locuri de muncă pentru că sunt fiica unor părinți din clasa muncitoare și nu mi-aș fi putut permite niciodată să fac asta. Aceasta este o măsură redistributivă care va permite tinerilor din țara noastră să aibă un viitor indiferent de numele de familie.”
Propunerea a stârnit controverse de ambele părți ale diviziunii politice a Spaniei. Nadia Calvino, ministrul economiei în guvernul de coaliție condus de socialiști, a pus la îndoială cum va funcționa politica în practică.
"Oricine propune acordarea de subvenții sau granturi fără nici un fel de restricții în ceea ce privește nivelul veniturilor sau obiectivele trebuie să explice cum ar fi finanțat, deoarece va trebui să ducem o politică fiscală responsabilă în următorii ani", a spus Calvino.
Partidul Popular (PP), opoziția conservatoare care se așteaptă să se bazeze pe sprijinul partidului de extremă dreapta Vox pentru a forma un guvern, dacă va câștiga alegerile, a taxat și mai dur propunerea.
Un purtător de cuvânt al PP a acuzat-o pe Yolanda Diaz că a greșit prioritățile și a sugerat guvernului să se concentreze asupra altor probleme, cum ar fi faptul că "27% din populație este expusă riscului de excluziune socială, unde rata șomajului este cea mai mare din Europa, unde familiile nu pot ajunge până la sfârșitul lunii și unde persoanele care desfășoară activități independente se chinuie să rămână pe linia de plutire".
-------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News