Protestatarii au dat buzna joi în sediul central din Paris al companiei de bunuri de lux LVMH, afirmând că guvernul francez ar trebui să renunțe la planurile de a-i face pe oameni să muncească mai mult pentru pensie și să îi taxeze mai mult pe cei bogați.
În cea de-a 12-a zi de proteste la nivel național de la jumătatea lunii ianuarie, muncitorii în grevă au întrerupt, de asemenea, colectarea gunoiului în Paris și au blocat traficul fluvial pe o parte a Rinului în estul Franței, transmite Reuters.
Strikes in France are not abating: Activists occupied the building of the "Moe Annecy Louis Vuitton" group
Several hundred French railway workers and trade unionists, protesting against the pension reform, occupied the building of the LVMH group in Paris pic.twitter.com/mbgE1FUofY— Spriter (@Spriter99880) April 13, 2023
"Căutați bani pentru a finanța pensiile? Luați-i din buzunarele miliardarilor", a declarat liderul sindicatului Sud Rail, Fabien Villedieu, în timp ce sediul LVMH se umplea de fum roșu de la rachete de semnalizare. Manifestanții au plecat apoi pașnic.
Sindicatele au îndemnat la o demonstrație de forță în stradă cu o zi înainte de decizia Consiliului Constituțional privind legalitatea proiectului de lege care va crește cu doi ani vârsta de pensionare de stat, până la 64 de ani.
În toată Franța, 380.000 de manifestanți au participat la protestul de joi, potrivit cifrelor guvernului. Dintre aceștia, 42.000 au participat la demonstrația de la Paris.
Aceste cifre sunt în scădere față de 6 aprilie, când 570.000 de persoane au manifestat în toată Franța, dintre care 57.000 la protestul de săptămâna trecută de la Paris.
Au avut loc unele ciocniri în timpul mitingurilor de joi, inclusiv încăierări în centrul Parisului, cu protestatari îmbrăcați în negru care au aruncat cu proiectile în poliție, care a răspuns cu gaze lacrimogene, dar nu a fost nici pe departe nivelul de violență înregistrat la unele proteste de luna trecută.
Zece membri ai forțelor de ordine au fost răniți joi, a precizat departamentul de poliție.
În cazul în care Consiliul își va da aprobarea, eventual cu unele rezerve, guvernul va avea dreptul să promulge legea și va spera că acest lucru va pune capăt în cele din urmă protestelor, care au coagulat o furie generalizată împotriva președintelui Emmanuel Macron.
Dar protestatarii au declarat că vor continua lupta dacă Consiliul va da undă verde.
"Nu vrem să lucrăm până la 64 de ani", a declarat Kathy Brochard, o profesoară în vârstă de 50 de ani, la mitingul de la Paris.
Protestatarii vor ca proiectul de lege să fie retras - sau supus unui referendum.
"Încă mai sperăm că, la un moment dat, cineva de sus va decide să renunțe la această lege, să se așeze la o masă și să privească altfel finanțarea pensiilor", a declarat Francis Bourget, în vârstă de 52 de ani, lucrător la serviciile poștale, la mitingul de la Paris.
Acțiunea sindicală a pierdut ceva din avânt, iar protestele au adunat mulțimi mai mici în ultimele săptămâni, comparativ cu participările de peste un milion de persoane înregistrate la începutul mișcării. Dar sindicatele au rămas sfidătoare.
"Aceasta nu este cu siguranță ultima zi de grevă", a declarat Sophie Binet, noul lider al sindicatului de stânga dură CGT, la blocarea unui incinerator de la periferia Parisului.
Macron și guvernul său susțin că noua lege este necesară pentru a se asigura că generosul sistem de pensii al Franței nu va da faliment.
Sindicatele spun că acest lucru poate fi realizat prin alte mijloace.
Macron a declarat că va organiza o întâlnire cu sindicatele după decizia Consiliului pentru a lucra la alte propuneri - o inițiativă despre care liderii sindicali spun că va fi de scurtă durată dacă nu este pregătit să discute despre retragerea legislației privind pensiile.
"După trei luni de mobilizare, aș minți dacă v-aș spune că nu există oboseală. Suntem obosiți, dar o mobilizare este ca un maraton", a declarat Villedieu de la Sud Rail. "Nu vom renunța".
Observatorii politici spun că nemulțumirea generalizată față de reforma guvernului ar putea avea repercusiuni pe termen lung, inclusiv un posibil impuls pentru extrema dreaptă.
"Nu sunt atât de optimistă cu privire la decizia Consiliului Constituțional", a declarat pentru BFM TV liderul extremei drepte, Marine Le Pen, care se opune legislației privind pensiile. "Dar ce vreți să fac? Să dau foc la mașini? O să le spunem francezilor: Votați pentru Raliul Național".
Pe fluviul Rin, traficul de marfă a fost întrerupt după ce muncitorii au tăiat curentul la o ecluză a căii navigabile în apropiere de granița cu Germania și Elveția, a declarat un oficial sindical pentru Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News