O publicație italiană a decis să deschidă subiectul fenomenului muncii copiilor în două contexte geografice particulare: Maroc și România. Scopul principal a fost să compare cele două țări cu Italia, pentru o mai bună înțelegere a culturilor fiecăreia.
O mulțime de membri ai clasei muncitoare a Italiei sunt de origine din România. Atât de mulți încât au devenit frați și surori cu italienii. Însă, conform studiului realizat de il Resto del Carlino, italienii consideră că munca copiilor este o problemă în România. În ce sens?
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică din România, în 2019 existau aproximativ 65.000 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani angajați în locuri de muncă, în special în agricultură, industria textilă și comerțul stradal.
Guvernul României a adoptat o serie de politici și legi pentru a proteja drepturile copiilor, inclusiv ratificarea Convenției ONU privind drepturile copilului și adoptarea de legi pentru limitarea vârstei minime de muncă. Cu toate acestea, punerea lor în aplicare este adesea insuficientă și există încă probleme de control și monitorizare.
De asemenea, un alt exemplu în acest sens a fost Marocul. Din septembrie, doi frați din Maroc s-au alăturat clasei muncitoare din Italia, iar conform publicației nu le-a fost ușor să plonjeze într-un context complet nou.
Aceștia susțin că au existat unele neînțelegeri la început, dar apoi au învățat să se împrietenească și să se înțeleagă. Datorită lor consideră că pot învăța ceva nou despre o țară care este aproape și departe în același timp.
În urma acestei cercetări, concluzia a fost că Marocul luptă de ani de zile împotriva acestei probleme, adoptând legi care fac din ce în ce mai dificilă munca minorilor. Marocul a adoptat legi care interzic munca înainte de vârsta de 15 ani, iar unele îmbunătățiri se întrevăd la orizont.
În ciuda acestui fapt, există în continuare mulți copii care lucrează în sectoarele construcțiilor, încălțămintei și agriculturii. Potrivit unor estimări, există aproximativ 230 000 de minori cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani care sunt forțați să muncească și neglijează educația care le-ar putea oferi oportunități mai solide.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News