Suprataxarea miliardarilor a fost blocată de mai multe țări. Ministrul italian al Economiei și Finanțelor, Giancarlo Giorgetti, a declarat: "Suntem de acord cu taxa pentru superbogați, dar trebuie să avem o discuție serioasă despre un principiu de necontestat: proprietatea."
Ministrul Giancarlo Giorgetti a făcut aceste declarații într-un interviu exclusiv pentru ANSA, în cadrul reuniunii G20 de la Rio de Janeiro.
„Este clar – a subliniat el – că decizia privind modul, momentul și cuantumul impozitării aparține statelor naționale și nu poate fi decisă la G20 sau la ONU. Aceasta este o limită clar stabilită de multe țări, pe care nu intenționăm să o încălcăm.”
„Dacă ne propunem un impozit global minim” asupra celor superbogați, a adăugat el, „în primul rând ar trebui să îl aplicăm marilor multinaționale. Din păcate, primul pilon al acordului multilateral este în impas, fiind blocat de India, China și, surprinzător, de Australia. Nici americanii nu îl susțin. Fără India, China și Statele Unite, baza de susținere a acestei impozitări lipsește. De aceea, am insistat, cu speranțe tot mai reduse, asupra implementării primului pilon - impozitarea marilor multinaționale.”
Statele Unite nu consideră necesară negocierea la nivel internațional a unei taxe pentru cele mai mari averi, a declarat joi secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, și a încurajat fiecare țară să adopte un sistem fiscal "echitabil și progresiv", conform AFP.
"Politica fiscală este extrem de dificil de coordonat la nivel internațional și nu vedem necesitatea sau dorința de a negocia un acord internațional în acest sens", a afirmat Janet Yellen într-o conferință de presă la Rio de Janeiro, răspunzând unei întrebări despre propunerea Braziliei de a stabili o impozitare a miliardarilor la nivelul statelor membre G20.
Inițiativa, susținută de președintele brazilian Lula da Silva, care deține președinția G20, precum și de state membre ale UE și de Uniunea Africană, a atras sprijinul mai multor țări, inclusiv Franța, Spania și Africa de Sud.
"Trebuie să impozităm miliardarii pentru că, la vârful piramidei, sistemele fiscale nu mai sunt progresive, ci regresive", a explicat președintele Braziliei.
Totuși, anumite țări, precum Germania și Statele Unite, se opun unei astfel de taxe globale pentru persoanele foarte bogate, Washingtonul respingând negocierile internaționale pe această temă.
"Statele Unite susțin cu fermitate o impozitare progresivă și se asigură că persoanele foarte bogate și cu venituri mari își plătesc partea lor justă de impozite", a subliniat Janet Yellen.
"Este logic pentru majoritatea țărilor să adopte o abordare a taxării progresive", a adăugat ea, reamintind de dorința președintelui american Joe Biden de a impune o taxă pentru miliardarii din SUA.
Supraimpozitarea multinaționalelor este de asemenea un subiect adus în față de multe ori, care însă nu s-a realizat niciodată până acum.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News