Românul Alex lucra la Spitalul Universitar Sahlgrenska din Göteborg când, în urma unei anchete a postului de televiziune suedez SVT 1, s-a descoperit că tânărul nu avea cunoștințe despre ceea ce înseamnă meseria sa. Reporterii suedezi, sesizați de mai mulți angajai ai spitalului, au pornit o anchetă în spital.
Așa au aflat că tănărul asistent român ar fi urmat cursurile unei școli sanitare din România doar că, stupoare, cursurile se desfășurau exact în timp ce el era în Suedia și lucra deja. Or, asta înseamnă că nu prea a dat pe la cursuri pentru a știi ce presupune practic meseria sa. Ceea ce este cu mult mai interesant este că tânărul a fost chiar promovat și a obținut un post la secția de neurochirurgie a spitalului, deși era dovedit faptul că acesta nu avea cunoștințe practice solide despre meseria sa.
„Am făcut o investigație amănunțită și, prin urmare, nu am găsit niciun motiv pentru care nu ar trebui să lucreze ca asistent medical. Nu au fost înregistrate abateri sau incidente în ceea ce privește tratamentul pacienților", spune Per Albertsson, managerul Spitalului Universitar Sahlgrenska. Totuși, bărbatul a demisionat de bunăvoie din funcția pe care o ocupă odată cu izbucnirea scandalului în presa suedeză. El a primit recent un nou loc de muncă - ca asistent medical în îngrijirea sănătății la domiciliu.
Contactat de reporterii suedezi, Alex nu a putut explica de ce ultimul său an de studiu în România este simultan cu prezența la studiile SFI din Suedia. Într-un e-mail către Mission Review, Alex notează că nu a auzit nicio plângere de la colegii de la neurochirurgie și subliniază că nu a cauzat nicio vătămare.
Cu puțin mai bine de un an în urmă, o echipă de jurnaliști de investigație din Suedia a dezvăluit că o serie de medici, asistenți medicali și alți profesioniști din domeniul sănătății s-au angajat ca profesioniști în spitalele din Suedia, deși, în realitate, nu practicaseră meseria.
Investigația jurnaliștilor a dezvăluit cum se poate obține o diplomă autentică, în România. De asemenea, din documentele pe care le citează SVT.se, tânărul asistent român și-ar fi „cumpărat“ diploma de la o școală din România cu un cost de 3.500 EUR pe an.
Cu ajutorul unor diplome de la școlile de asistenți medicali din România, falși asistenți au obținut drept de practică atât în România, cât și în Suedia, chiar dacă nu au participat la predarea efectivă a cursurilor, arată SVT.se. Patru astfel de cazuri au fost scoase la iveală recent. Aceștia spun că este ușor pentu cei care fac astfel de cursuri plătite, achită taxa și astfel își asigură un loc printre absolvenți. Școala certifică faptul că studentul a fost prezent la cursuri, fiind vorba despre o școală care necesită frecvență la cursuri, dar, în realitate, studentul era în altă parte.
Spitalul spune că a contacat școala de asistenți medicali din România, pe care ar fi absolvit-o Alex, iar reprezentanții școlii au recunoscut că acesta a fost parțial absent, dar au susținut că acesta a recuperat atât partea practică, cât și cea teoretică în primăvara lui 2012. Numai că, la vremea respectivă, potrivit Assignment Review Survey, tânărul român se mutase în Suedia și deja sepregătea pentru admiterea la ABF.
Când Alex a fost angajat la Spitalul Universitar Sahlgrenska, colegii au reacționat și au atras atenșia inclusiv managerilor:„Am bănuit de mult că nu poate fi un asistent real. Când a început serviciu, nu știa ce este paracetamolul (Alvedon), nu știa să facă analize de sânge", spune un coleg de-al lui Alex într-o sesizare trimisă reporterilor suedezi.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News