Guvernul suedez nu va extrăda patru persoane căutate de Turcia, despre care susţine că sunt în legătură cu un cleric din SUA pe care îl acuză de tentativă de lovitură de stat în 2016, a informat joi agenţia de ştiri TT, fără a cita surse, relatează Reuters.
Cererile de extrădare au fost făcute în 2019 şi 2020, înainte ca Suedia şi Finlanda să semneze un acord tripartit cu Turcia menit să depăşească obiecţiile Ankarei faţă de aderarea celor două ţări nordice la Alianţa Nord-Atlantică.
Înalta Curte a Suediei a decis vara trecută că cei patru nu pot fi extrădaţi, a indicat TT, lăsând guvernului nicio altă opţiune decât să urmeze decizia acesteia. Ministerul de Externe al Suediei nu a comentat imediat acest caz.
Turcia a calificat o decizie separată a Înaltei Curţii, în decembrie, pentru a bloca extrădarea jurnalistului turc Bulent Kenes drept o evoluţie "foarte negativă".
Tot joi, Turcia a denunţat joi un montaj video realizat de un grup apropiat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan în Suedia, în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan apare spânzurat şi este numit "dictator", relatează AFP.
Ambasadorul suedez la Ankara a fost convocat la MAE turc, a indicat joi seara o sursă diplomatică.
Clipul postat pe Twitter de Comitetul Rojava (numele teritoriilor kurde din nordul Siriei) arată executarea dictatorului italian Benito Mussolini în 1945, apoi un manechin care ar putea, vag, să-l reprezinte pe Erdogan, atârnat la capătul unei sfori.
Montajul este însoţit de mesajul: "Istoria a arătat că aşa sfârşesc dictatorii. "E timpul ca Erdogan să demisioneze înainte să sfârşească prin a fi spânzurat în (piaţa) Taksim" din Istanbul.
În acelaşi timp, potrivit Reuters, o filmare distribuită de media proguvernamentale turce a arătat ceea ce ar fi un protest al unor membri PKK în care un manechin reprezentându-l pe Erdogan este atârnat de picioare în faţa primăriei din Stockholm. În video apar foarte puţine persoane, menţionează Reuters.
MAE turc a denunţat "o violare clară a promisiunilor Suediei din cadrul protocolului de acord (semnat în iunie la Madrid)", cerând ca "astfel de acţiuni teroriste să nu mai fie autorizate" şi insistând ca autorii montajului "să fie identificaţi şi găsiţi şi să fie luate măsurile necesare".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News