Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA: Numărul cererilor pentru alocaţii de şomaj a scăzut înaintea Crăciunului
WhatsApp
Statele Unite ale Americii înregistrează o scădere a numărului de cereri pentru alocații de șomaj. 
Fotografie creată de RODNAE Productions, de la Pexels

Numărul americanilor care au depus săptămâna trecută cereri pentru alocaţii de şomaj a scăzut săptămâna trecută, ceea ce arată că piaţa forţei de muncă nu este încă afectată de răspândirea variantei Omicron a coronavirusului, transmite Reuters, scrie Agerpres. 

Departamentul Muncii din SUA a anunţat joi că numărul cererilor pentru ajutorul de şomaj a scăzut la 198.000, în săptămâna ce s-a încheiat în 25 decembrie. De la începutul lunii ianuarie, când s-au înregistrat 900.000 de cereri pentru ajutorul de şomaj, numărul este în continuă scădere. La începutul acestei luni, numărul cererilor pentru ajutorul de şomaj a scăzut la cel mai redus nivel din 1969.

Analiştii se aşteptau ca numărul americanilor care au depus săptămâna trecută cereri pentru alocaţii de şomaj să se situeze la 208.000.

Scădere a numărului de cereri



În mod obişnuit, numărul cererilor pentru alocaţii de şomaj creşte în timpul lunilor de iarnă, dar lipsa de forţă de muncă a schimbat acest model, în ultimele luni înregistrându-se o scădere a numărului americanilor care au depus cereri pentru alocaţii de şomaj.

Rata şomajului în SUA s-a diminuat în noiembrie la un minim al ultimelor 21 de luni, de 4,2%. La finalul lunii octombrie era un număr record de locuri de muncă vacante: 11 milioane.

Departamentul american al Comerţului a anunţat recent că în perioada iulie-septembrie 2021 SUA au înregistrat o creştere în ritm anual de 2%, după un avans de 6,7% în trimestrul al doilea. Încetinirea economiei americane este mai puternică decât preconizau analiştii, care mizau pe o creştere de 2,4%.

Creşterea economică modestă



Creşterea economică modestă înregistrată de SUA în trimestrul al treilea se datorează în principal refacerii stocurilor de către companii, care au contribuit cu 2,07 puncte procentuale la creşterea PIB-ului în perioada iulie-septembrie.

În paralel, lipsa de vehicule cu motor, din cauza crizei de semiconductori, au afectat cheltuielile de consum, care au crescut cu doar 1,6%, după un avans robust de 12% în trimestrul aprilie-iunie. În mod normal, cheltuielile de consum sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economiei americane. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel