Cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego au studiat dispozitivele cu lumină ultravioletă care sunt folosite pentru a usca gelul folosit la manichiură și au descoperit că acestea pot prezenta un pericol pentru sănătate. Studiul, publicat în revista Nature Communications pe 17 ianuarie, spune că utilizarea frecventă a dispozitivului duce la moartea celulelor și la mutații care ar putea provoca cancer de piele. Radiațiile provenite de la uscătoarele de unghii pot deteriora ADN-ul și pot provoca mutații cauzatoare de cancer în celulele umane, au declarat cercetătorii.
Dermatologi spun că descoperirile nu sunt noi când vine vorba de preocupările legate de lumina ultravioletă sau UV din orice sursă, și că rezultatele întăresc vechile temeri. „Descoperirile se adaugă la datele deja publicate despre efectele nocive ale radiațiilor (ultraviolete) și arată moartea celulară directă și deteriorarea țesuturilor care pot duce la cancer de piele”, a spus Julia Curtis, profesor asistent de dermatologie la Universitatea din Utah, preluată de bbc.com.
Cercetătorii au expus celulele umane și de șoarece la lumină ultravioletă și au descoperit că o sesiune de 20 de minute a cauzat moartea a 20% până la 30% din celule. Trei expuneri consecutive de 20 de minute au ucis 65% până la 70% din celulele expuse. Celulele rămase au suferit leziuni mitocondriale și ADN, ducând la mutații de tipar care au fost observate în cancerul de piele uman. Lumina ultravioletă poate îmbătrâni și pielea, arătându-se sub formă de pete solare și riduri.
Nu există suficiente date pentru ca experții să evalueze cât de des oamenii pot face manichiură cu gel fără a se expune în pericol, însă se recomandă folosirea acestei metode doar pentru ocazii speciale.
Persoanele cu antecedente de cancer de piele sau care sunt fotosensibile din cauza pielii mai deschise la culoare, cei care suferă de albinism, cei care iau anumite medicamente sau cei cu imunosupresiei li se recomandă să fie mai atente și să ia măsurilor de precauție. Protecția totală nu este posibilă, cea mai bună recomandare este de a evita cu totul aceste uscătoare, au mai precizat cei implicați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News