Autoritățile regionale din Sicilia au declarat stare de urgență la începutul lunii, după ce speranțele pentru ploi de iarnă, în urma verii toride a anului trecut, nu s-au împlinit. Zeci de oraşe au raţionalizat apa pentru uz agricol şi rezidenţial şi au pus la dispoziţie provizii doar o dată la două zile.
"Situația este tragică", a declarat o fermieră pentru AFP în timp ce privea spre Munții Madonie, unde vacile ei cutreieră libere pe pășuni care odinioară erau pline de ierburi bogate, dar unde acum există puțină vegetație pentru pășunat.
Hrănitoarea circulară din vârful unui deal conține Fânul din vârful dealului este de o calitate atât de proastă încât vacile nu îl vor mânca. Sicilia nu este singură. Seceta a lovit întregul Mediteran occidental, cu efecte severe asupra Africii de Nord, a unor părți ale Spaniei și a altor zone din Italia, inclusiv Sardinia.
Experții spun că schimbările climatice generate de activitatea umană cresc intensitatea și frecvența evenimentelor meteorologice extreme, cum ar fi canicula și seceta, dar și ploile torențiale.
Furtunile au lovit insula în aprilie și mai, deteriorând furajele și transformându-le într-un teren propice pentru toxine otrăvitoare. De atunci, abia a mai plouat.
Barreca, în vârstă de 47 de ani, care administrează ferma împreună cu sora ei, cheltuiește 3.000 de euro în plus pe lună doar pentru furaje, pentru a-și menține cele 150 de vaci în viață.
Fânul de proastă calitate face ca animalele să se lupte pentru a obține nutrienții și energia necesare, producând aproximativ 17 sau 18 litri de lapte pe zi, comparativ cu cei obișnuiți 27-30 de litri.
Barreca, care este și medic veterinar, spune că știe de vaci care au fost otrăvite de furajele mucegăite în alte ferme și "nu pot rămâne gestante, avortează fătul, ajung la abator sau mor pe loc".
"Trebuie să importăm furaje de bună calitate, dar costurile sunt complet prohibitive", a spus ea. Sicilia - care a stabilit un record european de căldură în 2021, cu 48,8 grade Celsius - a experimentat opt luni de "ariditate aproape totală", conform Observatorului ANBI privind Resursele de Apă.
Serviciul regional de agrometeorologie a declarat că a doua jumătate a anului 2023 a fost cea mai uscată din ultimii 100 de ani, iar ploile de câteva zile din ultima vreme au avut un impact mic sau deloc.
Neavând nicio șansă de a-și reface rezervele de apă, Sicilia a fost forțată să raționeze apa în zeci de orașe, iar fermierii spun că lanurile de grâu, livezile de citrice, plantațiile de măslini și podgoriile au fost afectate.
"Chiar şi prepararea ceaiului din plante sau gătitul de paste devine o muncă obositoare", a spus Maria Maneri, studentă şi chelneriţă din oraşul Agrigento, sudul Siciliei, care de multe ori trebuie să transporte o plasă grea cu sticle de apă.
"Apa din Agrigento este aur", a afirmat Antonio, un localnic, adăugând că umple regulat rezervoare şi sticle de la cea mai apropiată fântână a oraşului.
Vito Amantia, în vârstă de 67 de ani, fărâmă bulgări de pământ uscat între mâini în timp ce caută în zadar semințele semănate la sfârșitul lunii noiembrie, "care ar fi trebuit să producă grâu înalt de 50 de centimetri până acum".
Lângă terenul său se află secțiuni mari dintr-o conductă regională de apă, încă neconectată după ani de la începerea lucrărilor.
În livada de portocali a lui Amantia, situată pe un sol de obicei bogat în minerale, lângă vulcanul Etna, fructele de pe pomi sunt mult mai mici decât de obicei sau s-au uscat pe ramuri.
El este unul dintre puținii fermieri care are o fântână privată - dar costurile ridicate ale energiei electrice îl obligă să limiteze cantitatea de apă folosită.
"Am aproape 70 de ani, nu îmi amintesc să fi văzut vreodată ceva similar, sau să fi auzit că tatăl sau bunicul meu au experimentat ceva similar", a spus el, potrivit publicației The Local.
Amantia, care este reprezentant local al asociației naționale a fermierilor Coldiretti, a declarat că aproximativ 30% din producătorii de citrice din regiunea Catania riscă să închidă.
Seceta din Sicilia va deveni tot mai frecventă, la fel ca ploile torențiale și canicula, potrivit lui Andrea Toreti, coordonator al Observatoarelor Europene și Globale ale Secetei Copernicus.
"Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este că prognoza noastră pentru următoarele trei luni pentru Mediterana indică temperaturi mult mai ridicate decât de obicei", a declarat el pentru AFP.
Aproximativ 70% din teritoriul Siciliei se află în risc de deșertificare, nu doar din cauza perioadelor lungi fără ploaie, ci și din cauza urbanizării necontrolate și a risipei apei, potrivit ANBI.
Insula și-a distrus 95% din zonele umede în ultimii 150 de ani prin drenarea acestora pentru transformare în terenuri urbane sau agricole, în ciuda rolului cheie pe care aceste zone îl joacă în prevenirea secetei.
Regiunea intenționează acum să utilizeze apa uzată purificată pentru a-i ajuta pe fermierii aflați în dificultate, însă grupurile de mediu avertizează că majoritatea stațiilor de tratare a apei de pe insulă nu respectă reglementările UE.
Și o mare parte din apa care ar putea ajunge la gospodării sau ferme se pierde pur și simplu: peste 52% din apa din rețeaua siciliană se scurge din cauza conductelor vechi și prost întreținute.
"Sicilia a dormit timp de 30 de ani. Această secetă este o dovadă a neglijenței", concluzionează Amantia.
----------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News