Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spectacol nocturn: SUPER LUNA sau Luna sângerie va fi vizibilă pe cer începând cu acest weekend. Iată cum o poți vedea
WhatsApp
Pe 15 și 16 mai, pasionații de fenomene naturale rare din America și din unele părți ale Europei și Africii vor avea „bilete” în primele rânduri la un spectacol nocturn: o eclipsă totală de lună de lungă durată.
Spectacol nocturn: SUPER LUNA sau Luna sângerie va fi vizibilă pe cer începând cu acest weekend. Iată cum o poți vedea / Foto: Unsplash

Luna plină va fi eclipsată total de Pământ, scăldând suprafața lunară în nuanțe de roșu intens. Acest fenomen este motivul pentru care eclipsele totale de Lună sunt numite în mod obișnuit Luna de sânge, iar această eclipsă specială va fi una dintre cele mai lungi din acest deceniu, transmite National Geographic.

Eclipsă va părea, de asemenea, un pic mai grandioasă decât de obicei. Luna se va afla în apropierea perigeului său, sau punctul cel mai apropiat de Pământ, ceea ce o va face să pară puțin mai mare pe cer, fenomen cunoscut sub numele de Super Lună. În timpul eclipsei, Luna se va afla la 225.015 mile de Pământ.

De asemenea, luna plină din Mai este uneori cunoscută ca Luna florilor în emisfera nordică, un tribut adus florilor colorate care apar la începutul primăverii. Așadar, eclipsa din 15 mai poate fi numită o Super Lună de sânge cu flori.

 

În România Luna va putea fi văzută în toată splendoarea ei în zorii zilei de 16 mai

 

Important este însă că umbra Pământului va scălda Luna într-un roșu intens - una dintre cele mai atractive priveliști de pe cerul nopții - timp de aproape o oră și jumătate.

Faza totală a eclipsei, când Luna este în cel mai profund roșu, va începe pe 15 mai, la ora 23:29 EDT, și va dura până la ora 12:54 a.m. pe 16 mai (de la 3:29 la 4:54 a.m.). Întreaga fază de totalitate va fi vizibilă în toată America de Sud și în cea mai mare parte a Americii de Nord, precum și în unele părți ale Africii și Europei. În unele părți ale Pacificului de Nord-Vest, luna deja eclipsată va răsări chiar înainte de apusul soarelui, luminându-se pe măsură ce urcă pe cerul nopții.

 

Ce se întâmplă în timpul unei eclipse de Lună?

 

Eclipsele lunare au loc atunci când soarele, Pământul și luna se aliniază corespunzător pentru ca luna să treacă în umbra Pământului. Acest lucru nu se întâmplă de fiecare dată când luna își face călătoria lunară în jurul planetei noastre, deoarece orbita lunii este înclinată. Dar, de aproximativ trei ori pe an, luna trece cel puțin o parte din umbra Pământului.

Eclipsele lunare au loc numai în timpul lunii pline, iar aproximativ 29% sunt eclipse totale de lună, când întreaga lună trece prin conul central întunecat al umbrei Pământului, cunoscut sub numele de umbra.

Culoarea roșiatică a discului lunar complet eclipsat apare deoarece lumina solară care lovește luna este filtrată prin atmosfera Pământului, împrăștiind lumina albastră și lăsând să treacă cea roșie. Acesta este același motiv pentru care vedem soarele, în mod normal galben, devenind roșu în timpul apusurilor.

 

Cum să vedeți Luna roșie ca sângele

 

Spre deosebire de o eclipsă de soare, care necesită un echipament special pentru a o observa în siguranță, puteți urmări o eclipsă de lună doar cu ajutorul ochilor. O pereche de binocluri vă permite să vedeți o cantitate impresionantă de detalii pe Lună, dar puteți urmări o eclipsă de Lună fără niciun echipament de oriunde.

Luna se va întuneca până la o culoare de cărbune opac înainte de a deveni roșu-sânge, iar culoarea poate varia semnificativ de la o eclipsă la alta, în funcție de particulele din atmosfera planetei noastre. Norii de cenușă aruncați în stratosferă de o erupție vulcanică recentă din Regatul Tonga, în sudul Oceanului Pacific, de exemplu, pot transforma fața lunii într-o nuanță de roșu și mai intensă decât o eclipsă lunară obișnuită.

Fericiții privitori ai cerului din jumătatea estică a Americii de Nord și din toată America Centrală și de Sud vor putea vedea întregul spectacol de la început până la sfârșit. Cea mai mare parte din vestul Americii de Nord poate vedea, de asemenea, cel puțin o parte din eclipsă, doar unele părți din Alaska și nordul Canadei urmând să o rateze în întregime.

Cel puțin o parte din totalitate va fi vizibilă și din cea mai mare parte a Africii și a Europei de Vest, în timp ce unele părți din Asia de Vest vor putea vedea faze parțiale ale eclipsei.

Persoanele agere pot observa că, în timpul totalității, cerul din jurul Lunii va părea mult mai întunecat, dezvăluind stelele strălucitoare din apropiere. Steaua Antares, de culoare portocalie, de exemplu, va fi vizibilă în stânga jos a lunii. Cei care privesc cerul departe de poluarea luminoasă ar putea chiar să observe strălucirea Căii Lactee în timpul eclipsei.

Această eclipsă marchează prima dintre cele două eclipse totale de Lună vizibile din America de Nord în acest an. Următoarea va avea loc pe 8 noiembrie și, din coincidență, va dura aproape exact cât eclipsa din 15 mai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Lifestyle Vezi toate articolele
pixel