Deși se fac eforturi mari și progrese rapide, la nivel mondial vaccinul a fost administrat până acum doar pentru 120 de milioane de persoane. Pentru ca imunizarea globală să funcționeze, trebuie să ajungă la 70-85% din populația lumii.
Potrivit analizei, citată de digi24, Israelul, țara cu cea mai mare rată de vaccinare din lume se apropie de o rată a imunizării de 75% după doar două luni, iar Statele Unite vor imuniza 75% din populație la finalul acestui an în cazul în care vor menține rata actuală de 1,3 milioane de doze administrate în fiecare zi.
În timp ce în țările bogate au rate mari de vaccinare, cele mai multe dintre țările sărace încă așteaptă să aibă măcar acces la vaccin. Totuși, jurnaliștii de la Bloomberg precizează faptul că termenul de 7 ani până la care rata de vaccinare ar urma să ajungă la 75% va scădea odată cu creșterea capacității de producție și cu apariția mai multor vaccinuri pe piață.
De exemplu, Canada ar avea nevoie de aproape un deceniu pentru a-și imuniza populația dacă păstrează rata actuală de vaccinare, în timp ce China ar avea nevoie de 7 ani pentru a vaccina 75% din populația sa de 1,4 miliarde de locuitori.
În același timp, calculele ar putea fi afectate și de întreruperi temporare în lanțul de aprovizionare, precum cele cu care s-a confruntat Europa în ultima perioadă, potrivit BZI.
Potrivit datelor Bloomberg, România ar urma să atingă ținta de 75% din populație imunizată abia peste 2,6 ani. Până în acest moment, la nivel mondial, au fost raportate oficial 77 de milioane de persoane care s-au vindecat deja, o parte dintre acestea având pentru o anumită perioadă de timp anticorpi pentru a lupta cu virusul. Alte aproape 25 de milioane cazuri sunt încă active.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News