Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spaniolii mai rămân cu 12 euro după plata chiriei. ”Situația e foarte delicată”
WhatsApp
În mai multe regiuni din Spania, tinerii sunt obligați să își cheltuiască întregul salariu pe chiria unei locuințe, cu costuri care depășesc veniturile lunare medii.
Foto: Unsplash

În mai multe comunități autonome din Spania, precum Insulele Baleare, Madrid, Catalonia și Insulele Canare, tinerii sunt nevoiți să aloce întregul salariu pentru a plăti chiria unei locuințe, potrivit datelor furnizate de portalul imobiliar Pisos.com. 

Salariul mediu lunar net al unui tânăr în Spania în a doua jumătate a anului trecut a fost de 1.050,77 euro, în timp ce chiria medie națională a ajuns la 1.062,90 euro pe lună, în creștere cu 8,5% față de aceeași perioadă a anului precedent. Astfel, un tânăr ar rămâne cu o datorie de 12,13 euro după plata chiriei.

Situația este și mai dificilă în anumite regiuni. În Insulele Baleare, chiria medie este de 1.615,35 euro, depășind venitul tinerilor cu 564,58 euro. În Madrid, chiria ajunge la 1.556,34 euro, lăsându-i pe tineri cu un deficit de 505,57 euro. În Catalonia, chiria medie este de 1.190,70 euro, iar în Insulele Canare de 1.149,30 euro, tinerii având un deficit de 139,93 euro și, respectiv, 98,53 euro.

„Situația tinerilor în Spania este foarte delicată, nu doar în ceea ce privește achiziția unei locuințe, ci și emanciparea și găsirea unei locuințe închiriate", a explicat Ferran Font, directorul Pisos.com Studies.

Alte regiuni se confruntă, de asemenea, cu dificultăți. În Cantabria, după plata chiriei, ar rămâne 139,68 euro pentru cheltuieli de bază, cum ar fi electricitatea, apa, gazul și internetul. În Comunitatea Valenciană și Țara Bascilor, chiriile medii de 901,80 euro și, respectiv, 880,20 euro, lasă tinerilor puțin peste 150 de euro pentru alte necesități.

Potrivit Eurostat, vârsta medie de emancipare în Spania este de 30,4 ani, a patra cea mai ridicată din Uniunea Europeană, fiind depășită doar de Grecia, Croația și Slovacia. Aceasta este semnificativ mai mare decât media europeană de 26,3 ani. 

„Cel mai recent Observator al Emancipării, publicat de Consiliul Tineretului Spaniol (CJE), arată că rata de emancipare în a doua jumătate a anului 2023 a fost de doar 17%, ceea ce înseamnă că 8 din 10 tineri spanioli încă nu au părăsit locuința părintească", a adăugat Font.

În alte zece comunități autonome, veniturile lunare disponibile variază între 250 și 660 de euro. Aceste regiuni includ Aragón, Andaluzia, Murcia, Castilla-La Mancha, Asturias, Navarra, Galicia, Extremadura, Castilla y León și La Rioja.

„Având în vedere aceste condiții, nu este surprinzător că tot mai mulți tineri aleg să împartă o locuință, deoarece salariile actuale nu corespund prețurilor în creștere ale locuințelor", a concluzionat directorul Estudios de Pisos.com.

-----------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel