Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania vrea să trimită avioane de luptă în Bulgaria, pentru descurajarea Rusiei
WhatsApp
Spania s-a oferit să trimită în Bulgaria avioane de luptă din Forțele Aeriene, ca parte a unei încercări de descurajare NATO, în Europa de Est.
Foto: Pixabay

Spania s-a oferit să trimită bombardiere de luptă ale Forțelor Aeriene în Bulgaria, ca parte a desfășurării NATO în Europa de Est, și a devansat pentru săptămâna viitoare încorporarea fregatei Blas de Lezo în flota aliată permanentă, care va patrula în Marea Neagră, într-un moment de maximă tensiune cu Rusia, din cauza amenințării de invazie a Ucrainei.

Ministrul Apărării, Margarita Robles, a ratificat, joi, angajamentul Spaniei față de Alianța Atlantică, dar a optat pentru "dezescaladare" și pentru o soluție diplomatică la criza actuală.

Potrivit El Pais, în februarie 2021, Forțele Aeriene spaniole au desfășurat șase Eurofighter la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, în apropiere de Constanța, de unde au efectuat patrule de supraveghere în Marea Neagră, iar anul acesta, Statul Major al Apărării s-a oferit să repete misiunea în Bulgaria, dacă vor fi rezolvate problemele logistice pe care le implică operațiunea. Desfășurarea ar fi paralelă cu cea de-a noua desfășurare de avioane de luptă spaniole în Lituania, timp de patru luni, începând din primăvară, pentru a proteja spațiul aerian al republicilor baltice de posibile incursiuni rusești.

 

Spania s-a oferit să trimită în Bulgaria avioane de luptă


În plus, Ministerul Apărării a devansat pentru săptămâna viitoare încorporarea fregatei Blas de Lezo în flota permanentă a NATO (SNMG-2), care va naviga în estul Mediteranei și în Marea Neagră.

Blas de Lezo, una dintre cele mai moderne fregate ale marinei spaniole, cu baza la Ferrol (A Coruña) și cu 215 marinari la bord, trebuia să se alăture operațiunii aliate în următoarele săptămâni, dar, având în vedere tensiunea cu Rusia, NATO a decis ca toate forțele sale permanente să fie la capacitate maximă și nu la jumătate, ca de obicei.

De la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, Spania a participat activ la eforturile NATO de a-și consolida flancul estic. Astfel tara vrea sa avertizeze Rusia că o agresiune împotriva Ucrainei ar fi o declarație de război împotriva întregii Alianțe Atlantice, scrie El Pais.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel