Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SPANIA: SURPRIZĂ în dosarul a doi români acuzați că au ținut în SCLAVIE un alt conațional
WhatsApp
O familie de români a scăpat de închisoare pentru acuzația de sclavie modernă. Cei doi au fost acuzați inițial că ar fi exploatat munca unui conațional, însă Instanța Supremă a depistat vicii de procedură, astfel că au rămas în libertate, fiind obligați doar la plata unor daune morale.
Sclavie modernă: Muncitor român vulnerabil "exploatat fără milă” de un conațional în Marea Britanie

Un cuplu de români - llie C. și Florica P. au fost condamnați, în 2018, în Valladolid pentru că ar fi exploatat forța de muncă a unui compatriot, Marin P, între 2008 și 2014 în orașul Valladolid din Pozaldez (Valladolid). Numai că cei doi au luptat până la capăt, condierându-se nevinovați, astfel că Înalta Curte ia achitat pe cei doi de acuzațiile care li se aduceau.

Illie C.  și soția sa, Florica P fuseseră condamnați la trei ani și două luni, respectiv doi ani și jumătate de închisoare, însă Instanța Supremă a decis revocarea sentinței impusă de Secția a doua penală din Curtea Provincială din Valladolid.

Curtea Supremă nu a luat în considerare proba cu un martor de referință, un prieten al victimei, tot de origine română, care a avut o mărturie „extrem de slabă” și care a confirmat în proces că Marin P. i-a spus odată despre regimul de „sclavie” la care ar fi fost supus. 

De asemnea, magistrații au considerat că audierea preliminară a victimei de instanța provincială din Valladolid nu ar fi trebuit să țină cont de mărturia lui Marin P, întrucât nu era în măsură să răspundă cu dovezi la diferitele întrebări „datorită stării sale mentale delicate, ca urmare a alcoolismului și a afectării cognitive sau a demenței de care suferă“.

În ceea ce privește răspunderea civilă, cei doi soți români al-au despăgubit pe Marin P,  de 62 de ani, cu un total de 9.000 de euro pentru daunele morale cauzate.

Victima a spus că a ajuns în spania în Spania cu avionul plătit de rudele lui Illie C. și că, odată ajuns la Madrid, acesta din urmă l-a luat și l-a dus la domiciliul său din Pozaldez (Valladolid), unde a prestat lucrări agricole în contul celor  1.400 de euro dați pe biletul de avion. Cu toate acestea, reclamantul a susținut că a fost obligat să continue să lucreze pentru cei doi români, fără a primi bani pentru munca sa, pentru a putea plăti chiria și cheltuielile de întreținere, acesta locuind împreună cu cei doi români, relatează ABC.es

Curtea Provincială din Valladolid a considerat că timp de aproape șase ani cuplul de români a păstrat toți banii pe care victima i-a obținut din muncind  cu titlul de cheltuieli de cazare și întreținere și că Marin a primit doar sume mici pentru a putea merge la bar, în timp ce toate acetele acestuia erau rechiziționate de cei doi. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel