Publicitate
Aceste date arată că România se numără printre statele membre UE relativ specializate pe creşterea anumitor specii de animale, alături de Grecia, care este responsabilă pentru 25% din efectivele de caprine din UE, Irlanda, care este responsabilă pentru 9% din efectivele totale de bovine şi Danemarca, responsabilă pentru 9% din efectivele totale de porci.
La finele anului trecut, în UE erau 142 de milioane de porci, 76 de milioane de bovine, 60 de milioane de ovine şi 11 milioane de caprine.
Cu toate acestea, majoritatea efectivelor de animale din UE sunt crescute în doar câteva state membre: Spania (24% din efectivele totale de porcine, 25% din efectivele de ovine, 23% din efectivele de caprine şi 9% din efectivele de porcine), Franţa (23% din efectivele de bovine, 12% din efectivele de ovine şi caprine şi 9% din efectivele de porcine) şi Germania (17% din efectivele de porcine, 15% din efectivele de bovine, 3% din efectivele de ovine şi 1% din efectivele de caprine).
Între 2010 şi 2021, efectivele de ovine şi caprine din UE au înregistrat un trend descrescător susţinut, fiind cu 10% respectiv 13% mai mici în 2021 comparativ cu 2010. În schimb, efectivele de porcine erau mai mari cu 2% în 2021 comparativ cu 2010.
În ceea ce priveşte România, datele Eurostat arată că efectivele de ovine au crescut de la 8,8 milioane în 2012, până la peste 10 milioane de capete în 2021. În aceeaşi perioadă, au crescut şi efectivele de caprine, de la 1,26 milioane, până la 1,48 milioane de capete. În schimb, efectivele de porci au scăzut puternic de la 5,2 milioane, până la 3,6 milioane de capete iar efectivele de bovine au scăzut uşor de la 2 milioane, până la 1,81 milioane de capete.
Transhumanța și toată cultura creșterii ovinelor în România a fasscinat mult timp alte popoare vestice. În 2020 la cinematograful Kulturbastion din Torgau, Germania,a fost lansat filmul „Proiect Brânză. Ultimii ciobani ai României” în regia lui Uwe Fischer, un neamț fascinat de viața păstorilor români.
Ce se întâmplă atunci când hobby-ul unui cineast german îl poartă prin munții înalți ai României doar cu o cameră de filmat și un microfon în mână? Se naște un documentar de 90 de minute despre transhumanță.
În perioada 2015-2020, Uwe Fischer a urmărit îndeaproape viața păstorilor români, cunoscând fascinația transhumanței.
În ultimii cinci ani, îndemnat de o sete pătimașă de a cunoaște viața de zi cu zi a păstorilor români, neamțul căruia îi place să străbată lumea în lung și-n lat pe motocicletă, a călătorit regulat în România și a însoțit o familie de păstori în călătoria lor de peste o sută de kilometri, fiind martor la provocările zilnice cu care se confruntă aceștia.
Vezi aici continuarea: Germania: Un regizor neamț este fascinat de viața păstorilor noștri și de frumusețile României
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News