Încă de dimineaţă, mii de manifestanţi s-au adunat în Piaţa Spaniei pentru a-şi striga dezaprobarea faţă de prezenţa celor doi lideri în oraşul lor. Începutul reuniunii a avut parte de un moment tensionat. Chiar înainte de intonarea imnurilor, preşedintele ales al Cataluniei, Pere Aragonès, a avut o discuţie scurtă şi informală cu Pedro Sánchez şi cu Emmanuel Macron. Mesajul lui a fost în ton cu cel al manifestanţilor din stradă.
„Am avut oportunitatea de a le ura un binevenit instituţional preşedintelui Macron şi premierului Sánchez. În acelaşi timp, am subliniat că naţiunea europeană catalană vrea să participe la procesul de construcţie europeană şi că vrem să participăm ca un stat, la fel ca Spania şi Franţa“, a afirmat edilul Pere Aragonès.
După acest scurt dialog, presa a văzut cu uimire cum preşedintele Aragonès pleacă brusc, fără a participa la momentul protocolar al intonării imnurilor. Atât Pedro Sánchez, cât şi Emmanuel Macron au fost avertizaţi că aceste gesturi se pot întâmpla. Alegerea Barcelonei ca loc de întâlnire a stat din primul moment sub auspicii tensionate, pentru că independentiştii au mobilizat oamenii pentru proteste. Răspunsul premierului a venit seara, odată cu discursurile finale. El a spuns că în Spania toată lumea este obligată să respecte Constituţia, de aceea consideră subiectul închis. Însă, până la discursuri, cele două delegaţii au avut o zi plină. 20 de miniştri, 10 din fiecare ţară, au semnat protocoale bilaterale.
De azi, Parisul şi Madridul au planuri comune concrete în domeniile economiei, turismului, culturii, apărării, mediului, migraţiei şi energiei. Aceasta din urmă are o încărcătură foarte importantă. Oficial, alegerea Barcelonei a fost simbolică, pentru că de aici va porni unul dintre cele mai mari proiecte energetice europene, o conductă care va transporta hidrogen verde dinspre peninsula Iberică spre Europa via Franţa şi care va face din Spania unul dintre cei mai mari jucători europeni din domeniu. Pedro Sánchez a subliniat acest lucru în discursul său.
„Azi, aici am vorbit despre ceva ce va defini politica energetică europeană pentru următorii ani. Este vorba despre hidrogen, despre acest coridor care ne va uni cu restul Europei“, a spus Pedro Sanchez.
Cele două state au mai stabilit crearea unor instituţii comune, printre care şi un consiliu de apărare şi securitate. De asemenea, pentru buna implementare a politicii comune, odată la 3 luni, un ministru spaniol va participa la o şedinţă de guvern în Paris şi viceversa, unul francez va veni la Madrid. Mesajele amândurora au fost de unitate europeană şi de organizare pentru oferirea unui răspuns comun ameninţărilor şi nu s-au referit numai la Vladimir Putin şi criza energetică, ci şi la protecţionismul Statelor Unite ale Americii, care, după cum a spus preşedintele Macron, pune în dificultate mecanismele economice europene. "Cum putem oferi un răspuns unitar, nefragmentar mecanismelor de credit şi impozitare din Statele Unite?", se întreabă preşedintele francez, cerând din partea partenerilor europeni un răspuns ferm şi proactiv transmis Washingtonului, potrivit RRA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News