Ambii infractori sunt implicați în comiterea a cel puțin nouă infracțiuni de furt, săvârșite în cadrul unui grup infracțional care se deplasa în partea de nord a Spaniei. Această organizație este formată din patru persoane, care nu locuiesc pe teritoriul spaniol, făcând astfel dificilă identificarea lor, neavând legături familiale sau administrative. Se pare că sunt de origine română.
Ancheta a început după ce au fost raportate patru jafuri în centre comerciale din Zaragoza, în care a putut fi confirmată implicarea a patru persoane care au coincis între ele. Jafurile au fost comise în centrele comerciale Alcampo de los Enlaces și Carrefour de María Zambarano din Actur.
Această bandă sustrăgea în principal echipamente informatice de mare valoare economică, valoarea bunurilor sustrase ridicându-se la peste 4.000 de euro. Unii membri ai grupului au efectuat activități de supraveghere, care nu aveau legătură directă cu colaboratorii lor care au comis furtul, pentru a nu părea că sunt implicați în această activitate.
Grupul Furturi a organizat o operațiune pentru a localiza alte persoane implicate și a reușit să observe un vehicul de lux care ar putea fi implicat. Din acest motiv, aceștia au procedat la interceptarea acestuia, localizându-l pe un alt autor, găsind la percheziția vehiculului diverse articole de îmbrăcăminte folosite de membrii grupării în diferitele acte comise în centre comerciale din nordul Spaniei.
În plus, s-a stabilit că aceștia nu aveau reședința pe teritoriul Spaniei, întrucât autovehiculul era înmatriculat în străinătate, precum și prin cantitatea de documente găsite, care demonstrau mobilitatea europeană ridicată a acestora.
Prin arestarea acestor persoane, care au antecedente penale pentru infracțiuni similare, a fost posibilă aducerea lor în fața autorităților judiciare din Zaragoza, Huesca, Logroño și Vitoria.
O altă pradă importantă a agenților Poliției Naționale, care au arestat 82 de români și spanioli și au recuperat 58 de vehicule de ultimă generație, în cadrul unei macro-operațiuni împotriva traficului ilicit de vehicule desfășurată în peste 20 de provincii. Ei au format o organizație puternic structurată în șase nuclee, fiecare cu propria sa structură, dar interconectate între ele, la Alicante, Almería, Jaén, Madrid, Murcia și Tarragona din Spania.
Au creat firme în toată Spania pentru a contracta servicii de închiriere sau leasing pentru vehicule care ulterior, după falsificarea documentației, erau destinate vânzării atât în Spania, cât și în diferite țări europene.
Se estimează că frauda produsă de organizație se ridică la peste 10.000.000 de euro, iar cei arestați sunt acuzați, printre alte infracțiuni, de apartenență la o organizație criminală, înșelăciune, disimulare avere, fals în documente, estorcare și spălare de bani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News