Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Premieră în Madrid: două îngrijitoare de la un azil, urmărite penal după moartea unei femei bolnave de COVID-19
WhatsApp
Parchetul regiunii Madrid a anunţat marţi că a declanşat urmărirea penală împotriva a două responsabile ale unui cămin de bătrâni, pentru rolul lor în moartea unei rezidente bolnave de COVID-19, o premieră în capitala Spaniei, informează AFP.
Foto ILUSTRATIV

Cele două femei, medicul instituţiei şi directoarea acesteia, sunt acuzate prima de "omucidere involuntară din imprudenţă şi refuz de asistenţă sanitară" şi a doua de "neacordarea de asistenţă unei persoane în pericol", a precizat Parchetul într-un comunicat.

Acesta este primul caz de urmăriri penale declanşate din acest motiv în regiunea Madrid şi ar putea fi vorba de o premieră chiar şi la nivelul Spaniei.

Cele două responsabile "nu au respectat protocolul prevăzut pentru pacienţii bolnavi de COVID-19", provocând astfel decesul unei octogenare ce sosise câteva zile mai devreme în azilul de bătrâni, susţine Parchetul.

 

Premieră în Madrid



Medicul a întârziat "opt zile" să sune la spital pentru această octogenară care avea probleme respiratorii, în pofida agravării stării sale. Bolnava a murit în urma unui stop cardiac la o zi după ce a fost internată în spital.

Directoarea căminului de bătrâni "ştia de situaţia clinică a pacientei, (însă) nu a făcut nimic" pentru ca ea să poată primi îngrijiri în timp ce doctoriţa absenta, în special în weekendul de dinaintea morţii sale, afirmă Parchetul.

Într-un raport devastator publicat la începutul lui decembrie, Amnesty International a afirmat că situaţia din căminele de bătrâni din regiunea Madrid şi din Catalonia (nord-est) rămâne "alarmantă", în pofida unor ameliorări. "Marea majoritate" a rezidenţilor nu au fost îngrijiţi corect în timpul pandemiei, a denunţat ONG-ul.

Pandemia a cauzat peste 48.000 de decese în Spania, din peste 1,7 milioane de cazuri înregistrate, unul dintre cele mai negre bilanţuri din Europa. În jur de jumătate din aceste decese sunt ale unor rezidenţi ai căminelor de bătrâni, potrivit Amnesty.

În vârful primului val al epidemiei, în martie, militari trimişi în ajutor au descoperit persoane în vârstă abandonate de personal în cămine şi, în unele cazuri, decedate în paturile lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel