Duminică, 11 decembrie 2022, în Catedrala Catolică din Segorbe, a avut loc ediția a IX-a a Festivalului de colinde și datini de Crăciun ,,Bun ești, Doamne, Bun" la care au participat cele 10 parohii din Protopopiatul de Castellon.
Gazde sunt de cele mai multe ori catedralele și bisericile catolice, iar spaniolii sunt încântați de spectacolul oferit de copii.
Basilica din Segorbe, construită în secolul al XIII-lea, în stil gotic, a fost neîncăpătoare. Copii din toate parohiile din Comunitatea Valenciană, îmbrăcați în costume tradiționale, au cântat colinde de Crăciun, potrivit ȘtirileTVR.
„Am colindat gazda aleasă și am spus o poezie despre Nașterea lui Iisus“. „Am învățat Plugușorul ca să mă vadă bunica“, au spus copiii veniți să colinde.
„Ei vorbesc limba română doar în casă, cu noi, părinții. Când îi învățăm colindele prima dată, întâi le explicăm cuvintele, apoi îi învățăm să pronunțe corect și abia apoi linia melodică“, a explicat una dintre mămicile prezente la concert.
„Noi în Spania, deși nu facem cum e în România, ne colindăm unii pe alții, sărbătorim în familie“, povestește o altă româncă din Spania.
Concertul anual de colinde Bun ești, Doamne, bun! se organizează în toate regiunile din Spania.
„Este foarte importantă conexiunea pe care ei o păstrează cu tradiția Nașterii Domnului, cu țara, cu obiceiurile noastre strămoșești", a declarat preotul Aurelian Stoica, protopop de Castellon, Parohia Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur.
La eveniment a fost prezent și Episcopul de Segorbe-Castellon, monseniorul Cazimiro Lopez Llorente.
Toți copiii participanți au purtat costume populare romanești și semne văzute ale Crăciunului romanesc: Steaua, ramuri de brad, clopoței, sorcova, care ne-au transpus într-o poveste de colind Sfant, voie bună și multă bucurie împărțită celor prezenți, preoți, părinți, credincioși și gazde.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News