Secția întâi a Tribunalului Provincial din A Coruña va judeca miercuri procesul împotriva a doi inculpați acuzați de falsificare de documente și spălare de bani, pentru care procuratura cere cinci ani de închisoare și o amendă de 50.000 de euro.
Faptele, potrivit Parchetului în referatul de calificare, s-au petrecut în 2013, când două persoane, de naționalitate română și fără antecedente penale, "cu scopul de a obține o îmbogățire ilicită", și-au stabilit reședința în orașul A Coruña, Spania.
În orașul A Coruña, aceștia dispuneau de multiple instrumente pentru crearea de documente, "au procedat la confecționarea diferitelor cărți de identitate românești" și certificate de înregistrare pentru cetățenii Uniunii Europene, folosindu-se de acestea "pentru a deschide conturi bancare în care au primit transferuri din străinătate, pe care apoi le retrăgeau imediat".
Parchetul arată că "la data de 29 martie 2013, a fost autorizată o percheziție la adresa menționată mai sus, unde au fost găsite 13 cărți de identitate falsificate și patru certificate de înregistrare frauduloasă a cetățenilor UE".
"Aveau materialul necesar pentru confecționarea documentelor false, precum hârtie fotografică, pachet de adeziv plastic și o mașină de plastifiere Texet, o imprimantă multifuncțională Canon MG 3150", detaliază procurorul, care adaugă că "au fost găsite și două calculatoare, CD-uri, pen drive-uri, precum și 9.339,09 euro, sumă de proveniență ilicită și provenită din transferuri prin înșelăciune", conform presei străine.
Cu ajutorul documentelor false, inculpații ar fi procedat la deschiderea de conturi bancare, în care au primit transferuri de bani din străinătate de la persoane înșelate și legate de vânzarea de vehicule second-hand, "lucru pe care inculpații îl cunoșteau perfect".
Concret, acuzarea se referă la trei conturi bancare diferite deschise în februarie 2013. Într-unul dintre acestea, patru persoane au depus sume diferite în valoare totală de 9.272 de euro. În altul, de la o altă bancă, au fost 7.800 de euro din cinci transferuri. În cel de-al treilea cont au primit plăți în valoare de 11.300 de euro. Totalul transferurilor primite s-a ridicat la 23.120 de euro.
Pentru aceste fapte, Parchetul consideră că ar trebui să se aplice o pedeapsă de cinci ani de închisoare (cu deducerea celor șapte luni petrecute în arest preventiv), precum și o amendă de 50.000 de euro. Acesta adaugă că ar trebui să se dispună confiscarea efectelor sechestrate, precum și a sumei de 9 339,09 euro confiscate din locuință și a soldului conturilor bancare. Cei doi presupuși autori au fost arestați preventiv la 30 martie 2013 și au fost eliberați pe cauțiune la 31 octombrie a aceluiași an. Potrivit Europa Press, doar un singur bărbat va sta în boxa acuzaților.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News