Al treilea val are un impact puternic asupra numărului de decese.
După creșterea incidenței şi internărilor la terapie intensivă, amenințarea virusului se reflectă acum în bilanţul deceselor.
Ministerul Sănătății a raportat 909 decese de vineri, cel mai mare număr de decese raportate într-un weekend.
Guvernul a raportat, de asemenea, 47.095 de noi infecții, deși incidența cumulativă a cazurilor pozitive își menține tendința descendentă: 667,33 cazuri la 100.000 de locuitori în 14 zile (vineri a fost 750,77).
Directorul Centrului pentru Alerte și Urgențe Sanitare, Fernando Simón, a avertizat însă, luni, că Spania „nu poate lăsa garda jos”. "Putem prevedea că incidența va scădea, dar practic toate comunitățile se află într-o situație de risc foarte mare", a avertizat el.
Lunea trecută, Ministerul Sănătăţii a raportat 762 de decese în weekend. Marți, acest indicator a atins vârful zilnic de la primul val, cu 724 de decese și datele vor continua să crească.
"Nu vom vedea un declin clar semnificativ al deceselor până la sfârșitul săptămânii", a mai precizat Simón.
Curba de contagiune a scăzut de câteva zile, dar incidența continuă să crească, încă departe de ceea ce Ministerul Sănătăţii a stipulat deja ca risc extrem: 250 de cazuri la 100.000 de locuitori în 14 zile.
Cu excepția Insulelor Canare (157 cazuri la 100.000), toate comunitățile depășesc cu mult pragurile maxime ale ministerului pentru a menține pandemia la distanță. Comunitatea Valenciană, cu o incidență de 995, este în prim plan. La Rioja și Castilla y León au, de asemenea, peste 900 de infecții la 100.000 de locuitori în două săptămâni.
De fapt, scăderea incidenței nu este încă reflectată în spitale, unde presiunea persistă.
Internările se reduc, dar într-un ritm foarte lent: există 27.739 de persoane cu covid spitalizate, ceea ce înseamnă că unul din cinci paturi convenționale este încă ocupat de un pacient infectat cu coronavirus.
Simón a asigurat că și numărul de internări în terapie intensivă (UCI) este în scădere și că s-ar fi putut atinge vârful bolnavilor critici, dar avertizează:
„Datele de astăzi sunt ușor mai mici în ceea ce privește ocupația UCI, dar suntem sub o presiune enormă. Sunt date foarte ridicate care fac ca multe spitale să fie nevoite să mențină reprogramarea activității de rutină și este o problemă pentru sistemul de sănătate”.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, există 4.732 de persoane cu covid în stare critică.
Cu acest scenariu pe masă și cu certitudinea că numărul morților va continua să crească în următoarele zile, directorul CCAES a insistat să nu relaxeze măsurile preventive. De fapt, Simón nu a exclus apariția unui al patrulea val epidemic, deși mai puțin grav, a spus el, datorită efectului vaccinării.
„Este posibil un al patrulea val. Va depinde de modul în care coborâm în acest sens, de nivelul de transmisie scăzut pe care îl obținem cu acesta și de evoluția vaccinării în săptămânile următoare. Dacă există un al patrulea val, deoarece va exista mai multă populație imună, probabilitatea ca acest val să fie mare și rapid scade. Este probabil un val mai mic și mai lent, ceea ce ne oferă posibilitatea de a aplica măsuri de control progresiv”.
Simón a avertizat, totuși, că noile variante ale virusului vor juca, de asemenea, un rol important într-un posibil al patrulea val.
"Dacă varianta britanică ocupă spațiul de pe teritoriul nostru, cel de-al patrulea val mai lent și mai progresiv ar putea accelera puțin", a indicat el.
Ministerul spaniol al Sănătăţii a confirmat 479 de cazuri ale variantei britanice, deși admite că există multe altele. Au fost detectate două cazuri ale variantei sud-africane și există o altă persoană infectată cu varianta braziliană, care este mai virulentă, a spus Simón.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News